Arvi Perttu: Poika, joka piirusti kaloja

Atrain & Nord 2019. 198 s.

Pienestä kangaslapusta löytyy teksti: “Poikalapsi syntynyt 25 / II – 61. Paino 3.530. Osoite Lenininkatu 11-72”.

Lieksassa nykyisin asuva Arvi Perttu (s. 1961) palaa uudessa kirjassaan Petroskoihin, jossa eletään kulttuuriliberalistista “suojasäätä” ja sen pikaisen hiipumisen aikoja.

Poika, joka piirusti kaloja on yhtä hyvin tarina lapsen ensi vuosien muistoista kuin hänen isänsä, kirjailija Pekka Pertun (1917–1992) erään elämänvaiheen tallentava päiväkirjaromaani.

Lapsi syntyy kulttuuriperheeseen, sillä isä on tunnettu suomeksi kirjoittava kirjailija ja äiti kansanrunouden tutkija.

Arvista tulee yllättäen “isän tyttö” ja tämän, kenties väärään sukupuoleen syntyneen pojan elämäntie muuttuu myöhemmin hyvinkin risaiseksi.

Mutta lapsuus on onnellista aikaa ja Vienan Karjalan luonto lähellä joka kesä. Siitäkin huolimatta, että isä oli vähintäänkin tuurijuoppo ja kiistelty hahmo niin kirjailijana kuin Punalippu-lehden toimittajana. Hän sai kärsiä suojasään kylmenemisestä, sensuurista ja arvostuksen puutteestakin.

Pertun alter ego on varhaiskypsä “Pauli”-poika, joka sairastelee paljon, kulkee isänsä matkassa, piirustelee ja runoilee heti puhumaan opittuaan. Kesäisin hän onkii ahvenia jo 4-vuotiaana ja kalastaa verkoilla ennen kouluikää.

Pojan on silti vaikea ymmärtää aikuisten monimutkaista maailmaa. Vanhempien välisen konfliktin Perttu kuvaa hienosti, osin valokuva-analyysein tai isänsä suorin päiväkirjaottein, osin tulkitsemalla asioita nykyperspektiivistä. Isänmurhaa tekstissä ei tehdä, pikemminkin lämmin suhde herkistää lukijankin.

Arvi Pertun edellinen teos Kuningattaren vuosi (2016) oli ronskin seksuaalinen sähköpostiromaani.

Nyt tekijä palaa muistoissaan lähemmäksi realismia, jota tuotannossa edustavat fiktiot Petroskoin symposiumi, Papanin retkikunta ja Skumbria. Petroskoin kirjailijat esiintyvät nyt pääosin omilla nimillään, mikä tuo merkittävästi lisävaloa sisäpiirin henkilösuhteisiin, sikäli mikäli lukija on selvillä Venäjän Karjalan kirjallisuushistoriasta.

Loppuluku, Silkkiset rintaliivit, on pienoinen paljastuskirjallinen yllätys, jota Arvi Perttu toki petaa kautta linjan.

Pentti Stranius

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.