Audrey Niffenegger - Hänen varjonsa tarina

Audrey Niffenegger Hänen varjonsa tarina

Suom. Paula Korhonen. Gummerus 2009, 475 s. Amerikkalaisen kuvataiteilija Audrey Niffeneggerin esikoisromaani Aikamatkustajan vaimo (2005) oli huikea myyntimenestys. Se kertoi kuvankauniista kuvataiteilijasta ja punk-henkisestä kirjastonhoitajasta, joita outo aika-avaruuden ilmiö repi erilleen - tai sitten johdatti heitä kohtalonomaisesti yhteen.

Niffeneggerin toinen romaani Hänen varjonsa tarina on rakenteeltaan yksinkertaisempi, mutta selvästi saman käden jälkeä. Se on edeltäjänsä lailla täynnä fiksuja, sanavalmiita ja neuroottisia henkilöhahmoja, jotka harrastavat akateemista tutkimusta ja synkkiä pop-kulttuurin alalajeja. Sen maailman Audrey Niffenegger tuntee.

Siinä, missä esikoisromaani veti aikamatkailun sääntöjen mutkia turhankin suoriksi, Hänen varjonsa tarina ei edes yritä selittää yliluonnollisia ilmiöitä. Se on goottiromantiikkaa tihkuva ja historiatietoinen kummitustarina, pikemminkin lempeä kuin millään tavalla pelottava.

Kummittelun ohella kirja ammentaa toisestakin myyttisestä aiheesta: kaksosuudesta. Tarinan peilikuvakaksoset Julia ja Valentina pyristelevät tuhoisassa riippuvuussuhteessa: he ovat samanlaisia mutta toistensa vastakohtia, eivät osaa elää yhdessä mutta eivät erilläänkään. Samalla heitä ahdistaa heidän äitinsä ja tämän kaksoissisaren, tuntemattomaksi jääneen Elspeth-tädin välirikko. Voiko omaan kohtaloonsa vaikuttaa, jos ei ole koskaan oikeastaan tuntenut olevansa yksilö? Ja onko siskonsa vankina elävä ihminen haamua kummempi?

Juoni ei täysin lunasta lupauksiaan, mutta parasta kirjassa ovatkin henkilöt. Kummitteleva Elspeth on hurmaava vielä kuoltuaankin. Erityisen kutkuttava on kummitustalon yläkerran sanaristikkomaakari Martin, joka pakko-oireineenkin tuntuu talon selväjärkisimmältä tyypiltä. Ja kai henkilöksi on laskettava myös Highgaten hautausmaa, kirjan loistelias kulissi ja viktoriaanisen Lontoon yltiöpäisyyden muistomerkki.

Kaiken kaikkiaan kirjan parissa viettää helposti sateisen viikonvaihteen. Ja varoituksen sana: kirjan metro- ja puistokuvaukset voivat aiheuttaa vakavaa kaukokaipuuta Lontooseen.

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.