Autoillen Euroopassa

Autoillen Euroopassa

Autoliitto ry 2011, 295 s. "Ken ylimalkaan haluaa matkustaa, sillä tulee olla käytettävänään aikaa, rahaa ja hyvä onni. Joka lähtee automatkalle, sillä tulee lisäksi olla auto, mieluisaa seuraa ja mukautumiskykyä. Mutta pääasia on kuitenkin ottaa mukaansa hurtti humööri, joka on joskus parempi kuin raha."

Näin kirjoitti pistämättömästi J.E.Rosberg kirjassaan Autolla Suomesta Välimeren maihin vuonna 1926.

Auton, rahan ja humöörin lisäksi tarvitsee hieman etukäteistietoa ja opastusta paikan päällä. Niitä tarjoaa tiiviisti Autoliiton tietopläjäys, Autoillen Euroopassa, joka jakelee tärkeitä neuvoja 44:sta Euroopan maasta. Tämän vuoden uutuusmaa on Kosovo. Ja sieltä kerrotaan mm. että suomalainen liikennevakuutus ja niin sanottu vihreä kortti eivät ole voimassa, vaan rajalta on ostettava pakollinen kosovolainen liikennevakuutus.

Neuvoja on koskien moottoripyöräilyä, auton vuokrauksesta, vuoristossa ajamista ja ekologisesta vaunumatkailua.

Autoilevan matkailijan on syytä tietää mitä asiakirjoja hän tarvitsee missäkin, miten oma Musti ja Mirri saadaan laillisesti rajan yli eikä piilotettuna urheilukassiin sekä mitä erityispiirteitä on kunkin maan liikenteessä.

Oppaan maantiekartat ovat ylimalkaisia, niillä ei pärjää liikenteessä ja siksi on hankittava joko paksu koko Euroopan kattava karttakirja tai kustakin maasta oma autoilijan kartta. Karttakirja ja tiekartat kannattaa muuten hankkia paikan päältä huoltoasemilta, marketeista tai kirjakaupoista, mm. Saksassa ne ovat siellä ostettuina erittäin halpoja.

Kirja ei vielä tunnusta autonavigaattoreita. Iso osa autoilijoista käyttää nykyisin ulkomailla ajaessaan naveja. He asentavat jo ennen matkaa kiinnostavien paikkojen tai palveluiden koordinaatteja laitteisiinsa ja tietävät tuolloin mistä löytyy vaikka lähin oman auton merkkikorjaamo.

Jo neuvo mistä näitä suosikkeja saa, riittää, ei koordinaatteja kukaan jaksa/osaa näpytellä.

Matkailijan on syytä tietää Keski-Euroopan maiden tiukoista ympäristövyöhykkeistä. Vanhalla tupruttavalla koslalla ei ole näet asiaa isojen kaupunkien keskustoihin.

Erilaisia säännöksiä on paljon ja moneen kysymykseen antaa vastauksen Autoliiton opas. Esimerkiksi Saksan erikoisista määräyksistä on peräti kuusi sivua tekstiä.

Käteviä ovat myös laivayhtiöiden puhelinnumerot ja nettiosoitteet silloin kun ajetaan Suomeen päin. Matkalta voi kysyä paikkatilannetta, jos ei ole tehnyt varausta ennen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.