BARBARA FISTER - Pyhimysmurha

BARBARA FISTER Pyhimysmurha

Suom. Pekka Makkonen. Nemo 2010. 378 s. Yhdysvaltalainen, Minnesotassa asuva Barbara Fister on innostunut Suomesta ja pohjoismaisesta dekkarikirjallisuudesta. Kirjastonhoitajana työskentelevä Fister on kirjoittanut pohjoismaisista dekkareista artikkeleita ja esittelee niitä blogissaan.

Eipä sitten ihme, että hän antaa oman dekkarinsa sankarittaren nimeksi Anni Koskinen. Pyhimysmurha on Yhdysvalloissa paljon kiitosta saanut Fisterin toinen dekkari ja ensimmäinen Annin seikkailuille omistetussa sarjassa.

Annin tiedot suomalaisuudestaan jäävätkin vain nimeen. Isästään hän ei tiedä mitään. Katuelämässä huuruillut ja prostituutiota harjoittanut äiti oli jättänyt Annin ja tämän autistisen veljen Chicagon rautatieasemalle ja kävellyt pois.

Vaikeuksista huolimatta Annista tuli topakka poliisi. Niin topakka, että hän joutui rehellisyyden takia todistamaan työtoveriaan vastaan. Työpari oli käyttänyt kohtuutonta, vamman aiheuttanutta väkivaltaa pidätystilanteessa. Poliisiyhteisö kosti "vasikoinnin" Annille eristämällä hänet keskinäisen avunannon ulkopuolelle, joten hän katsoi parhaaksi ryhtyä yksityisetsiväksi.

Annin kokemukset peilautuvat tarinan varsinaiseen rikosjuttuun. Siinä avataan 26.12.1972 surmatun FBI:n agentin tapaus. Nelisenkymmentä vuotta sitten FBI jahtasi kansalaisoikeusliikkeiden aktivisteja ja Vietnamin-sodan vastustajia. Aktivistien katsottiin vaarantavan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Fister toteaa romaanin esipuheessa, että syyskuun yhdennestätoista 2001 vauhtia saanut terrorismin vastainen sota vertautuu 1970-luvun alun tunnelmiin. Kansallisen turvallisuuden ylläpito heikentää ihmisten yksityisyyden suojaa.

Tapaninpäivänä 1972 tapahtuneesta jahdataan Rosaa, intiaaninaista, joka toimi 70-luvun alussa intiaanien oikeuksia ajaneessa liikkeessä. Katolinen pappi, isä Sikora ja hänen sinnikkäästi ihmisiä auttava seurakuntansa ovat Rosan ja hänen ehdottoman varmaksi koetun syyttömyytensä tukijoukkoja. Myös Anni liikkuu näissä porukoissa.

Annin tehtävä on etsiä pitävät todisteet Rosan syyttömyyteen puolustusoikeudenkäyntiä varten. Fister jäsentää kokonaisuuden, jossa Annin elämä ja läheiset joutuvat monin tavoin osallisiksi rikosjuttuun. Yksityinen yhdistyy yleiseen ja tekee hommasta jännittävän.

Fisterin dekkarin pohjoismaisuus näkyy toisaalta sen mukavasti rosoisessa arkirealismissa ja toisaalta väkevässä yhteiskunnallisuudessa. Kirja ottaa kiivaasti kantaa amerikkalaiseen Patriot Act -lakisäädökseen, joka oikeuttaa FBI:n valvomaan ihmisiä kansallisen turvallisuuden nimissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.