Blast iskee jälleen

Manu Larcenet

Blast 2: Pyhän diilerin ilmestys

Suom. Heikki Kaukoranta. WSOY 2012. 204 s.

Blast-sarjan toisessa osassa Polza Mancini, röykkiö ihraa, jatkaa vieraannuttavaa elämäntarinaansa poliisin kuulustelukammiossa. Hänen polveileva kuvaus epämiellyttävästä elämästään kysyy virkavallalta kärsivällisyyttä, sillä nuoren tytön verinen murha on selvittämättä.

Tarinaan tulee lisää kierroksia Jackyn, Pyhän diilerin ilmestyessä mukaan kuvioihin. Huumekuriirin pestistä Polza saa sielulleen rauhan, kunnes oivaltaa jämähtäneensä liian helppoon elämään.

Kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä, miltä näyttää ja lopulta hänen on paettava henkensä edestä.

Samalla kun murhamysteerin palaset alkavat loksahdella paikoilleen, se myös syvenee ja muuttuu mutkikkaammaksi. Poliisi huomaa tehneensä matkan varrella kohtalokkaita virheitä ja aikakin alkaa käydä vähiin. Eikä Polzaa parane hoputtaa, vaikka hän on veriteon ainoa johtolanka.

Ranskalainen Manu Larcenet (s. 1969) on viipyilevän, omalla painollaan etenevän tarinankerronnan mestari.

Larcenet ei myöskään tuki sarjakuvaruutuja ylenpalttisella tekstimassalla, vaan jättää tilaa lukijan omille ajatuksille. Vaikka kerrontatapa kasvattaakin tarinan kestoa, se sopii mainiosti kulkurin elämää kuvaavaan albumisarjaan.

Blastista on kovaa vauhtia muodostumassa yksi kuluvan vuosituhannen merkittävimmistä sarjakuvasaagoista. Pyhän diilerin ilmestys pokkasi viime vuoden joulukuussa Ranskan suurimman radioaseman Grand Prix RTL -sarjakuvapalkinnon, ja Lire-kirjallisuuslehti valitsi sen vuoden parhaaksi sarjakuvaksi.

Blastin lisäksi tekijältä on suomennettu Maallemuuttajat- ja Pieniä voittoja -sarjat sekä Robin Hood: Metsien ikämies -albumi.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.