Brian Azzarello, Richard Corben, Jose Villarrubia: Cage

Like 2017. 128 s.

Luke Cage oli yksi ensimmäisistä afroamerikkalaisista supersankareista. Hahmo debytoi myös ensimmäisenä värillisenä supersankarina omassa sarjakuvalehdessään vuonna 1972. Marvel-kustantamon julkaisu oli nimeltään Luke Cage, Hero for Hire.

Marvel oli luonut ensimmäiset mustaihoiset supersankarit vuonna 1969. Silloin päivänvalon näkivät Black Panther ja The Falcon, myöhemmin muun muassa Blade ja Storm.

Kiinnostavin tuoreimmista supersankareista on Ms. Marvel alias Kamala Khan, teini-ikäinen muslimityttö. Hahmo sai alkunsa vuonna 2013 ja oman lehtensä vuonna 2014. Hugo-palkinnon vuonna 2015 napannut sarjakuva olisi aiheellista saada myös suomeksi.

Mustaihoisten supersankareiden perinnettä jatkoi Marvelin alaisen, aikuisille suunnatun MAX Comicsin viisiosainen Cage-minisarja vuodelta 2002.

Sarja oli Brian Azzarellon ja Richard Corbenin luoma päivitetty näkemys rikollistaustan omaavasta, luodinkestävästä voimamiehestä. Cage on New Yorkin slummikortteleiden kovanaama, jonka voi ostaa suurilla seteleillä.

Tällä kertaa palveluksista pulittaa harhalaukaukseen kuolleen tytön yksinhuoltajaäiti. Pian Cage huomaa olevansa keskellä kolmen jengin välienselvittelyä, jossa ei säästellä luoteja eikä nyrkkejä.

Tarinassa on 1970-lukulaista blaxploitation-elokuvatunnelmaa mutta isommilla muskeleilla, paljaammalla pinnalla ja rajummalla väkivallalla. Gangsta rapin voi kuulla pauhaavan tapahtumien taustalla. N-sanakin esiintyy mutta korrektisti, mustien itsensä käyttämänä.

Synkänpuoleinen ja sympaattisen pienimuotoinen tarina on piristävä poikkeus supersankarisarjakuvien mahtipontisessa joukossa. Nyt ei kisailla kosmisissa ulottuvuuksissa vaan maanläheisesti, jalat tantereessa.

Tarina funkkaa mukaansatempaavalla takapotkulla, eikä vähiten Corbenin (s. 1940) ilmeikkään ja yksityiskohtaisen kuvituksen takia. Hahmojen pyöreälinjaisuus luo myös mukavaa kontrastia verisiksi äityville tapahtumille, joihin Villarrubian (s. 1961) värikontrastit tuovat lisäsyvyyttä.

Azzarellon ja Corbenin yhteistyötä on meillä nähty aiemmin Hulk: Banner -tarinassa. Lisäksi edelliseltä on nähty 100 Bullets, Batman: Särkynyt kaupunki, Jokeri ja Koomikko/Rorscach. Corbenin mestarillisia kauhusarjoja voi lukea Shokki-julkaisuista.

Uusimmat

Kirjat

Sarjakuva-arvio: Julianna Hyrri onnistuu tavoittamaan lasten maailman, jossa asioita kätketään aikuisilta.

Kirja-arvio: Urmas Korpikoski: Luonnon armosta

Wolframn Eilenbergin uutuusteos Taikurien aika tarjoaa sukelluksen neljän suurajattelijan sielujen syövereihin.

Arvio:Lisa Brennan-Jobs muistelee vaikeaa suhdetta oikuttelevaan isäänsä Steve Jobsiinkirjassa Pikkusintti

Arvio: Enni Mustosen Sotaleskessädokumentaariset yksityiskohdat suolaavat mielikuvia ja tunteita

Arvio: Nina Kokkinen valottaa tunnettujen suomalaisten kuvataiteilijoiden esoteerisia piirteitä Totuudenetsijöissä

Tove Appelgren & Salla Savolainen: Vesta-Linnea ja kaverit

Arvio: Marko Kilven Kuolemanlaakso-rikosromaanin kerronta toimii häijyn hyvin

Kirja-arvio: Ossi Kamppinen: Palkkana pelko ja kuolema. Neuvosto-Karjalan suomalaiset rakentajat.

Arvio: Aino Louhden Mielikuvitustyttö on t odentuntuinen ja maanläheinen tarina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.