CHRISTOPHER HITCHENSJumala ei ole suuri - Kuinka uskonto myrkyttää kaiken

CHRISTOPHER HITCHENS Jumala ei ole suuri - Kuinka uskonto myrkyttää kaiken Suom. Matti Kinnunen. WSOY 2008. 344 s.

Amerikkalaistunut brittitoimittaja, esseisti, ajattelija ja kosmopoliitti Christopher Hitchens on provokatiivinen mies. Hänen tuore puheenvuoronsa Jumala ei ole suuri - Kuinka uskonto myrkyttää kaiken on provokatiivinen kirja, mutta aihe on sellainen, että se ei ansaitse mitään vähempää.

Hitchens käy teoksessaan läpi kattavasti ja purevasti asioita, jotka uskonnoissa ovat vialla. Osansa saavat kaikki monoteistiset valtauskonnot, mutta Hitchens ei säästele analysoidessaan koko uskonnollisen ajattelutavan ehdotonta, suvaitsematonta ja modernia humanismia vastaan sotivaa olemusta.

Hitchens ei epäröi huutaa, että keisarilla ei ole vaatteita. Kappale kolme (Miksi taivas vihaa kinkkua) tiivistää leikillisellä ironialla sokean uskon naurettavuuden.

Hurtti huumori on todella tarpeen kun kirjoittaja seuraavissa kappaleissa ryhtyy käymään läpi järjestäytyneiden uskontojen järkyttävän pitkää syntilistaa, joka ulottuu aivan nykyhetkeen, sekä niiden perustaa, niin sanottuja pyhiä tekstejä, jotka sadismissaan, sumeilemattomassa mielivaltaisuudessaan ja groteskissa eriarvoisuuden puolustamisessaan ovat todella sitä teoksen otsikon mukaista myrkkyä.

Hitchensin tekstin sävy on hyökkäävä ja ensi alkuun lukija saattaa jopa hämmentyä kirjoittajan viiltävästä retoriikasta sekä anteeksipyytelemättömästä asenteesta. Mutta jopa vihaisen intellektuellin, kuten Hitchensin, kiukku on laimeaa verrattuna uskonnollisten auktoriteettien jumalallista vihaa huokuviin saarnoihin.

Hitchens ei suhtaudu uskontoihin sokealla vihalla vaan ymmärtää ihmisiä niiden takana. Katolisuuteen kasvatettu ja juutalaiseen sukulinjaan kuuluva Hitchens on keskustellut niin kristittyjen, juutalaisten kuin hindujenkin kanssa. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluu ihmisiä maailman joka kolkalta, kuten (uskonnollisten auktoriteettien toimesta) vainottu kirjailija Salman Rushdie.

Koulutettuna ja sivistyneenä humanistina hän on kokenut kuitenkin velvollisuudekseen riisua uskonnoilta niiden falskin julkisivun, jota meitä on lapsesta saakka opetettu kumartamaan, ja potkia nurin yksi kerrallaan niiden tietämättömyyteen, pakottamiseen sekä väkivaltaan perustuvat tukikepit. Hitchens ei uskontojen tapaan julista ja vetoa näkymättömään ja muka kiistämättömään auktoriteettiin, vaan käyttää argumentoinnin ja järjen metodia paljastaessaan tutkimuskohteensa anatomian.

Jumala ei ole suuri jäänee tärkeästä sanomastaan huolimatta vaille suurempaa merkitystä. Se kiinnostanee maalliseen humanismiin taipuvia ajattelijoita. Uskonnolliseen ajatteluun kallistuva tuominnee sen todennäköisesti uskonsa muinaisten opinkappaleiden mukaan sivuakaan lukematta.

PETJA SAVOILA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.