Dan Simmons: Flashback

Suom. Einari Aaltonen. Like 2012. 694 s.

On sääli, että palkittu amerikkalaiskirjailija Dan Simmons ei ole löytänyt 2000-luvulla tuotannolleen suomalaista kustantajaa. Hänen uraa uurtavan Hyperion-scifi-tetralogiansa julkaisusta on aikaa jo viitisentoista vuotta.

Vuonna 2011 Yhdysvalloissa julkaistu Flashback katkaisee vihdoin Simmons-suomennosten kuivan kauden, mutta se ei kaikista kirjallisista ansioistaan huolimatta ole Simmonsin osuvinta proosaa.

Romaani vertautuu kirjailijan itsensäkin kritisoimiin Hollywood-elokuviin, jossa lupaavasti alkanut tarina latistuu loppua kohden masentavaksi kliseiden läjäksi.

Flashback esittelee dystopisen 2030-luvun. Isoa osaa planeetasta hallitsee islamilainen Kalifikunta, Eurooppa on taantunut ja Yhdysvallat hajonnut osiin. Amerikan uusi herra on osittain takaisin feodaaliseen järjestelmään siirtynyt Japani. Kansaa pitää säyseänä huume nimeltä flashback, joka mahdollistaa omien muistojen uudelleen elämisen kuin ne olisivat todellisuutta.

Entinen rikospoliisi ja flashback-addikti Nick Bottom saa tehtäväkseen selvittää japanilaisen miljardöörin pojan ratkaisemattomaksi jäänyttä murhaa, jota hän jo kertaalleen tutki kuusi vuotta aiemmin. Bottomin ainoa liikuttava tekijä on tripata muistojaan elämästä vaimonsa kanssa, joka menehtyi tapaturmaisesti. Toisaalla seurataan Bottomin teini-ikäisen pojan Valin ja tämän isoisän Leonardin kamppailua väkivaltaan hukkuvassa Kaliforniassa.

Flashback alkaa kutkuttavasti futuristisena murhamysteerinä. Aiemminkin klassiseen kirjallisuuteen vahvasti nojannut Simmons ryydittää romaaniaan lukuisilla viittauksilla muun muassa Shakespearen tuotantoon (josta nimi Nick Bottomkin todistaa). Henkilöhahmot ovat rosoisen kiintoisia, ja dystopinen 2030-luku, vaikkakin todellisuudessa epäuskottava skenaario, kiehtovan paheellinen.

Simmons taitaa niin iskevän viihteellisen kerronnan ja koukuttavan juonenkehittelyn kuin laajalla kirjallisella sivistyksellä lukijan valistamisen. Flashback on parhaimmillaan todella järisyttävää luettavaa.

Mutta. En usko, etten ymmärtäisi Simmonsin yhteiskuntakritiikin ironista ulottuvuutta, vaan hän on ollut ilmeisen tosissaan ujuttaessaan roolihahmojensa puheisiin amerikkalaista konservatiivista agendaa. Lännen romahduksen syyksi nähdään sosialidemokratia ja tulonsiirrot, kuten julkinen terveydenhuolto. Yhdysvaltain maailmanpoliisin roolista ja jättimäisestä armeijasta luopumisen Simmons rinnastaa samaksi kuin että poliisi luovuttaisi aseensa rikollisen uhatessa. Ilmaston lämpeneminen onkin hevonkukkua. Myös Israelille hän antaa varauksettoman tukensa. Saarnaa riittää.

Vaikka ei kiinnittäisi huomiota Simmonsin merkillisiin tulkintoihin aikamme ongelmista, aiheuttaa Flashback pettymyksen myös proosan tasolla. Nick Bottomin tuskainen suhde hylkäämäänsä poikaan, joka luo jännitettä pitkin matkaa, jää lopulta täysin käsittelemättä.

Murhamysteerin ratkaisu kuitataan lopulta olan kohautuksella. Tarinan päätös on kuin pahimman luokan Hollywood-rainasta, joka lapsellisessa kliseisyydessään on vastenmielinen.

En tiedä, tuliko Simmonsille kiire Flashbackia lopetellessa vai eikö hän vain keksinyt sille kunnon finaalia, mutta erinomaisesti alkanut romaani olisi ansainnut sille kuuluvan päätöksen.

Petja Savoila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.