David Baldacci - Koston enkelit

DAVID BALDACCI Koston enkelit

Suom. Pekka Marjamäki. Gummerus 2009. 456 s.

David Baldaccin jännärissä Koston enkelit operoidaan politiikan kentällä Yhdysvaltain presidenttiä myöten ja rahapelien kasinomaailmassa.

Henkilöitä on paljon ja monella heistä on kaksoisrooleja, yöpuolia ja päiväpuolia. Henkilöruljanssista ei lukija ehkä saisi tolkkua ollenkaan, ellei Baldaccin metodina olisi näyttää kokonaisuutta eri suunnista lukijalle, vaan ei tarinan henkilöille. Melko salaperäistä on silti.

Koston tematiikka kytkeytyy monella eri tavalla vanhempi-lapsi-suhteisiin. Kostavat lapset ovat liikkeellä vanhempiensa puolesta ja iältään aikuisia. Tässä on amerikkalaisen ydinperheen puolustamisen perusmyyttiä, jolle jenkit rakentavat vähintään joka toisen leffansakin.

Ydinporukka, mutkikkaasti Yhdysvaltojen turvallisuusorganisaatioihin ja politiikkaan linkittyvä Kameliklubi saa avukseen ja huolekseen hyperlatiivisen ihmenaisen, maailmanluokan huijarin. Annabelle Conroyn häkellyttävän sensuaalisen olemuksen uumenissa sykkii valikoivan oikeudenmukainen sydän. Onpa mies pahis tai hyvis, Annabelle pistää pasmat sekaisin. Tappaa vai kosia, kas siinä pulma.

Vauhtia ja viiltäviä tapahtumia Baldacci osaa kirjoittaa. Kokonaisuuden punominen yhteen tökkii jonkin verran, koska toimijat ja tilanteet vaihtuvat lennosta ja vähän väliä. Kertomuksen hallitsemisesta tulee lukijalle haaste.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.