Douglas Preston & Lincoln Child - Pendergast, Kuoleman asetelma

Douglas Preston & Lincoln Child Pendergast, Kuoleman asetelma
Suom. Pekka Marjamäki. Gummerus 2010. 616 s.

Douglas Prestonin ja Lincoln Childin luoma sankari, FBI:n erikoisagentti Pendergast seikkailee toisessa kirjassa. Kuoleman asetelma sijoittuu kansasilaiseen pikkukaupunkiin maissipeltojen keskelle.

Oudot ja rituaalimaiset kuolemat hämmentävät paikallista seriffiä. Vainajia on leikelty, purekseltu, skalpeerattu, ja ympärille on aseteltu muun muassa intiaaninuolia. Tarina hirviöstä saa tuulta purjeisiin.

Pendergast sattuu paikkakunnalle ja alkaa tutkia hämmentäviä tapauksia. Kohteliaasti käyttäytyvä ja sivistyneitä puhuva Pendergast on itsekin erikoisuus ainakin paikallisten näkökulmasta. Lisäksi mies pukeutuu mustiin kuin hautausurakoitsija.

Kummajainen on myös paikallinen teinityttö Corrie Swanson, jonka Pendergast palkkaa apurikseen. Corrie on erilainen nuori, joka varttuu koettelemusten kautta vahvemmaksi.

Murhien yhteydessä nostetaan esille seudun menneisyys. 1800-luvun intiaanisotien aikaan tapahtui verilöyly, jossa cheyennet teurastivat paikallisen riiviöjoukkion. Siitä olisi sitten saanut alkunsa seutua vainoava kirous.

Juoneen on ympätty asiallista asiaakin. Alueelle kaavaillaan geenimuunnellun maissin koetilaa. Päättäjät himoitsevat sitä, mutta vastustajiakin on. Lisäksi paikallinen kalkkunateurastamo saa monen sisään kurkistaneen siirtymään kasvissyöjäksi.

Kuoleman asetelma on vauhdikas ja yllättävää kyllä myös paikoin humoristinen jännäri. Verinen loppuratkaisu luolastossa on pitkitetty ehdottomasti äärimmilleen. Niinpä lukija alkaa toivoa muutaman kymmenen sivun jälkeen, että murhaajan jäljittäminen vihdoin päättyisi. Melkoinen yllätys kuitenkin kruunaa tarinan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.