ELINA TIILIKKA - Punainen mekko

ELINA TIILIKKA Punainen mekko

Gummerus 2010, 288 s. Pohjanmaalaisen Elina Tiilikan esikoisromaani Punainen mekko on ollut esillä aiheensa ja varsinkin omakohtaisuutensa vuoksi. Romaani kertoo nuoresta naisesta, joka valitsee ammatikseen prostituution.

Minäkertoja Noora korostaa sanoutuvansa irti perinteisestä prostituoidun uhriroolista, ajautumisesta kehon myyntiin. Hän katsoo olevansa aktiivinen toimija. Myöhemmin hän katsoo sanelevansa yhä enemmän toimenkuvansa ehtoja. Nooran liikkuma-alan kapeutta se ei tietenkään miksikään muuta. Hän on hukassa itseltään.

Romaani on raportoivuudessaan kapea ja yksi-ilmeinen, korostetusti yhden asian romaani.

Äärinaturalistisesta kielestä huolimatta teoksen kokonaissävy on silti enemmänkin kliininen ja luetteloiva kuin pornografinen.

Dialogit ovat pelkistyneitä. Niissä kuvastuu välineellistyminen ja välinpitämättömyys. Joissakin yksityisissä lauseissa Noora on kasvokkain itsehalveksuntansa ja itseinhonsa kanssa.

Teoksen lopussa toivon mahdollisuus löytyy torjutun äitisuhteen korjaantumisesta ja luottamuksen syntymisestä.

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.