Elefantin matka

JOSÉ SARAMAGO Elefantin matka

Suom. Sanna Pernu. Tammi 2011. 226 s. Historiassa on hohtoa, huumori välähtelee ja maisemat ovat kauniita. Kun karavaanissa on vielä mukana suunnaton eläin, jota ei yksikään keskiaikaisen Portugalin, Italian tai Itävaltojen tienvarren asukas ole nähnyt, koossa on ainekset viihdyttävään lukuromaaniin. Kirjailija on kokenut, portugalilainen José Saramago, joka sai Nobelin palkinnon vuonna 1998.

Elefantin matka on tosipohjainen kertomus Salomo-elefantin ja sen hoitajan Subrhon matkasta Lissabonista Wieniin 1500-luvulla.

Salomo on kuninkaallinen lahja arkkiherttua Maximilianille. Matkaan tarvitaan sotilaita, tonneittain heiniä, vetohärkiä ja Salomo-elefantti, joka ei liikahda askeltakaan ilman hoitajaansa. Matkalla tapahtuu vallanvaihtoja ja kommelluksia, Salomo tekee ihmeitä ja koko valtava karavaani on juuttua Alppien soliin.

Tarina sisältää myös muuta kun jouhevaa jutustelua. Hovielämän liukas liehittely ja toisaalta katollisen kirkon kaksinaismoraali ovat varsinkin alkupuolella kirjaa hyvin esillä. Pohjoismaiseen koruttomuuteen ja luterilaiseen kasvatukseen tottunut ei voi kuin ihmetellä. Toisaalta juuri tämä kulttuuriero ehkä vie vähän kiinnostusta suomalaiselta lukijalta.

Joukon hiljainen filosofi, elefantinhoitaja Subrho kertoilee turvallisessa seurassa juttuja kotimaansa Intian jumalista. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että hän kertoo satuja. Samalla lukija pohtii, eivätkö kristinuskon tapahtumat ole yhtä lailla satuja. Asia jää ilmaan leijumaan, ja taas alkaa uusi päivä, uudet kilometrit odottavat kulkijaa. Uusin voimin mennään kohti Wieniä.

Elefantin matka on mainiota historiaviihdettä niille, jotka viihtyvät Alppien maisemissa. Kirjan suomentaja Sanna Pernu on myös saanut kirjan kulttuurikuvan elämään.

Saramagon tekstissä kaikki erisnimet ja paikannimet kirjoitetaan pienellä. Kustantajan pitäisi kuitenkin karsia tällaiset älyttömät ratkaisut. On piinallista lukea yli 200 sivua tekstiä, ja järkeillä rivi riviltä, mikä on nimi ja mikä on paikannimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.