Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet

Kosmos 2017. 148 s.

Tässäpä tervetullut teos: sarjakuvajournalismia ei ole Suomessa tähän mennessä liikaa harrastettu.

Kyse on vieläpä lajissaankin kunnianhimoisesta tapauksesta: siinä missä suuri osa sarjakuvajournalismista on matkakertomuksia tai muuten henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuvia, Vihan ja inhon internet on todella kuin tyylikkäästi kuvitettu ja suureen kokoon (25x35 cm!) painettu journalistinen artikkeli, jossa on kymmeniä haastatteluja, tietoa ja johtopäätöksiäkin.

Mutta niin ihailtava kuin teos on suorituksena, niin karmiva se on lukukokemuksena. Vihan ja inhon internet käsittelee netin suomalaista vihapuhetta, jossa toisiinsa kietoutuvat rasismi ja naisviha. Kirjassa puhuvien naisten kokemukset ovat hyytäviä. Yksi blogikirjoitus voi johtaa siihen, että blogikirjoittaja löytää netistä suunnitelmia raiskauksestaan, jotka sitten saatetaan kuitata poliisissa naureskellen.

Emmi Nieminen kuvittaa kokijat heidän arkensa näyttäen. Suurissa, maalauksellisissa piirroksissa huoritteluja huutavat tavalliset ohikulkijat. Kuten siis internetissäkin, moni jopa nimellään.

Kirjoittaja–toimittaja Johanna Vehkoo on kiinnostavasti haastatellut myös muutamia hänelle vihaviestejä lähettäneitä miehiä. Toinen ei muista viestejään lainkaan, toinen vastaa haluavansa raivonpurkauksillaan avata ”vihervalehtelevien” toimittajien silmiä. Entiset häiriköt taas perustelevat tekojaan pahan olon purkamisella ja arvostuksen tavoittelulla trollipiireissä.

Sarjakuvateoksen voimakkain yhteiskunnallinen viesti on, että vellova vihapuhe johtaa naisten itsesensuuriin. Naiset poistavat itsensä julkisesta keskustelusta suojellakseen itseään väkivallalta.

Koneen säätiön ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön tukema teos ansaitsisi suuremman yleisön kuin lajityyppinsä vuoksi tavoittanee. Toivottavasti esimerkiksi poliisissa luetaan sarjakuvia.

Aki Jörgensen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Marja-Leena Tiainen kuvaa romaanissaan 1970-luvun asenteita, asuntoja ja ilmiöitä

Kirja-arvio: Elämäkerran mukaan Aino Sibelius uskoi olevansa luotu kantamaan puolisonsa taakkoja

Kirja-arvio: Karibian orjakaupan suomalaiskytkökset tarjoavat suuren kertomuksen pienoiskoossa

Kirja-arvio: Ossi Nymanin Patriarkaatti on pinnaltaan provokatiivinen, mutta pohjimmiltaan aidosti rohkea.

Kirja-arvio: Sofi Oksanen kuvaa uudessa Koirapuisto-romaanissaan sodan ja epätoivon opportunisteiksi pakottamia naisia tyylikkäästi mutta kalseasti

Sarjakuva-arvio: Janne Torisevan Valas on kymmenvuotisen työn tulos, jolle toivoisi laajempaakin kansainvälistä menestystä

Kirja-arvio: Timo Sandberg huuhtoo äijäporukan matkamysteerin vaiheet rennosti mutta tarkasti esiin

Kirja-arvio: Kalle Isokallion kekseliäs veijariromaani keksittyineen runoilijoineen jää vajaaksi

Shinsuke Yoshitake: Jumissa

Arvio: Kauko Röyhkä kuvaa muistelmissaan taitavasti ulkopuolisuuden tunnetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.