Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet

Kosmos 2017. 148 s.

Tässäpä tervetullut teos: sarjakuvajournalismia ei ole Suomessa tähän mennessä liikaa harrastettu.

Kyse on vieläpä lajissaankin kunnianhimoisesta tapauksesta: siinä missä suuri osa sarjakuvajournalismista on matkakertomuksia tai muuten henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuvia, Vihan ja inhon internet on todella kuin tyylikkäästi kuvitettu ja suureen kokoon (25x35 cm!) painettu journalistinen artikkeli, jossa on kymmeniä haastatteluja, tietoa ja johtopäätöksiäkin.

Mutta niin ihailtava kuin teos on suorituksena, niin karmiva se on lukukokemuksena. Vihan ja inhon internet käsittelee netin suomalaista vihapuhetta, jossa toisiinsa kietoutuvat rasismi ja naisviha. Kirjassa puhuvien naisten kokemukset ovat hyytäviä. Yksi blogikirjoitus voi johtaa siihen, että blogikirjoittaja löytää netistä suunnitelmia raiskauksestaan, jotka sitten saatetaan kuitata poliisissa naureskellen.

Emmi Nieminen kuvittaa kokijat heidän arkensa näyttäen. Suurissa, maalauksellisissa piirroksissa huoritteluja huutavat tavalliset ohikulkijat. Kuten siis internetissäkin, moni jopa nimellään.

Kirjoittaja–toimittaja Johanna Vehkoo on kiinnostavasti haastatellut myös muutamia hänelle vihaviestejä lähettäneitä miehiä. Toinen ei muista viestejään lainkaan, toinen vastaa haluavansa raivonpurkauksillaan avata ”vihervalehtelevien” toimittajien silmiä. Entiset häiriköt taas perustelevat tekojaan pahan olon purkamisella ja arvostuksen tavoittelulla trollipiireissä.

Sarjakuvateoksen voimakkain yhteiskunnallinen viesti on, että vellova vihapuhe johtaa naisten itsesensuuriin. Naiset poistavat itsensä julkisesta keskustelusta suojellakseen itseään väkivallalta.

Koneen säätiön ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön tukema teos ansaitsisi suuremman yleisön kuin lajityyppinsä vuoksi tavoittanee. Toivottavasti esimerkiksi poliisissa luetaan sarjakuvia.

Aki Jörgensen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Satiirinen western jatkaa Mark Twainin klassikkohahmojen tarinaa kultakuumeen ja intiaanisotien kurimuksessa

Kirja-arvio: Raisa Porrasmaan naisten Japania käsittelevä tietokirja on sisällöltään lavea ja visuaalisesti kaunis

Kirja-arvio: Plinius nuoremman tekstit kertovat muun muassa Vesuviuksen purkauksesta

Kirja-arvio: Mikko Karjalaisen uutuuskirja kertoo, että Saksa varoitti Suomea puna-armeijan voimasta jo tammikuussa 1944, mutta käytännön toimiin käytiin liian myöhään

Kirja-arvio: Emmi-Liia Sjöholmin esikoisromaani on rehellinen kasvukertomus, joka ei kuitenkaan sukella kovin syvälle parisuhteeseen tai menetykseen

Kirja-arvio: Antti Rönkän ja Petri Tammisen kirjeenvaihdossa keskustellaan ensisijaisesti kirjoittamisesta

Kirja-arvio: Riikka Pelon romaani Kaikki elävä porautuu ihmisyyden ytimiin

Kirja-arvio: Jyrki Kiiskisen runoproosan seurassa ahdistavilta otsikoilta ei pääse pakoon

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Kirja-arvio: Seksistä selkein sanoin ja veikein kuvin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.