Erkki Lahti - Kutumuikku ja latvateeri

Erkki Lahti Kutumuikku ja latvateeri

Myllylahti 2010, 220 s. Kuopiolainen Erkki Lahti on ammattilainen kalamiehenä ja vähintään puoliammattilainen myös metsästäjänä. Pohjois-Savon TE-keskuksen kalatalousosastoa johtanut "kalatohtori" jäi taannoin eläkkeelle ja voi omistautua vaivattomasti harrastuksilleen, joihin kuuluu myös eräkirjojen kirjoittaminen.

Kutumuikku ja latvateeri on Lahden seitsemäs kokoelma. Kahdeksassatoista novellissa liikutaan enimmäkseen Kuhmon ja Lapin riistamailla ja kalavesillä. Lahden ja hänen eräkavereittensa pyyntimaat tulevat lukijalle hyvinkin tutuiksi, kun samoja rinteitä ja metsiä kävellään läpi useampia kertoja.

Eränkävijänä Lahti on melua pitämätön kulkija, joka ottaa saalista silloin, kun se on sopivalla hollilla, mutta joka tohtii palata kotiin myös tyhjän repun kanssa. Erityinen nautinto on lukea kuvauksia, joissa metsästäjä kertoo yhteispelistä koiransa kanssa.

Jos oma koira on sydänystävä eränkävijälle, niin suuri merkitys on myös niillä ihmisillä, joitten kanssa erämaissa liikutaan. Luonnossa on paha teeskennellä, ja jos missä niin pitkillä metsästysretkillä ihmisistä paljastuu heidän todellinen luonteensa.

Syvällä korvessa nähdään, onko ystävyys todellista tai mikä miehen mieltä painaa. Jos Lahti on kirjannut novelleihinsa ylös monia riemastuttavia eräelämyksiä, niin joukkoon mahtuu myös aika riipaisevia tarinoita ihmiselämän raadollisuudesta.

Lapin-retkiltään Erkki Lahti on tallentanut eräkokemusten lisäksi erällistä kulttuurihistoriaa. Vosmestareitten majat -novellissa hän vertaa mielenkiintoisella tavalla kahta pohjoisessa vaikuttanutta, maankuuluksi noussutta metsänhoitajaa Julius Montellia ja A.E. Järvistä.

Valtion metsien vartijana muoniolainen Montell keskittyi suojelemaan alueensa erämaita. Pallas- ja Ounastunturin kansallispuistot ovat hänen muistomerkkejään. A.E. Järvinen, jota jälkipolvet ihailevat eräkirjailijana, hakkautti virkatyönään aukeiksi Sodankylän kairojen ikimetsiä. Julkisuudessa nuo aukot menivät Metsähallituksen silloisen pääjohtajan Nils Osaran piikkiin.

Kutumuikku ja latvateeri on kuin hyvä hetki luonnossa: rauhoittava, ajatuksia herättävä kokemus.

SEPPO KONONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.