HENRIK WILENIUS - Saranapuolelta

HENRIK WILENIUS Saranapuolelta

WSOY 2009, 120 s. Henrik Wileniuksen nuortenkirja Saranapuolelta on realistisen herkkä pienoisromaani nuoren miehen mielen myllerryksestä.

Päähenkilö on Jesse, joka täyttää kahdeksantoista vuotta. Hän on ollut aiemmin koulutyössä paahtava hikari ja siksi myös kiusattu. Lukiossa hän sai hyvän kaverin, Aleksin, rentoutui ja pääsi eroon kiusaajista.

Suuri salaisuus selviää lukijalle jo ensilehdillä. Aleksi ei huomaa, että Jesse on ihan rakastunut. Jesse piilottelee tuntemuksiaan ystävää kohtaan ja pelkää yli kaiken paljastuvansa silti.

Wilenius tavoittaa hyvin kesäisen Helsingin viikonlopputunnelman. On Jessen synttärit ja paljon biletystä. Niissä pyörteissä sitten tapahtuu suunnilleen kaikki, mitä Jesse arveli jo edeltä henkilökohtaiseksi maailmanlopukseen.

Homopoika voi kuvitella monta tapaa tulla ulos kaapista, mutta todellisuus voi silti yllättää. Jessen huoli ei ole niinkään se, kuinka tulla toisille näkyväksi, vaan jääkö sen jälkeen yksin ja hylätyksi.

Wilenius ei sorru setämäiseen psykohelinään. Kirja on aidosti raikas ja sopivan nopeatempoinen. Luultavasti se antaa todenmukaisen kuvan tämän päivän nuorista, joille erilaisuuden ja monenlaisuuden hyväksyminen on tavallista arkisosiaalisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.