Harri Nykänen - Susiraja

Crime Time 2012. 242 s.

Harri Nykäsen kirjojen tunnettu tappaja ja antisankari Raid saattaa herättää syviä mutta tarpeettomia ennakkoluuloja.

Onko Raid yksioikoinen, hieman tylsähkö toimintasankari, joka ratkaisee yhä kansainvälistyneempään rikollisuuteen liittyvät ongelmat pelkällä väkivallalla ja yksiulotteisella toiminnalla?

Onneksi asia ei ole näin.

Tämän todentaa myös uusin Raid-romaani Susiraja, jossa Raid pohtii suhdettaan kuolemaan ja kuoleman avittamista ihmiskohtaloiden kannalta kohti täyttymystään.

”Raid tiesi kokemuksesta, että kuolema oli yksinkertainen ja helppo juttu. Sen odotus saattoi olla tuskallinen ja pelottava mutta itse kuolema tuli ottamatta kantaa syihin tai seurauksiin, iloitsematta tai syyttämättä. Se oli ehdottoman puolueeton ja tasa-arvoinen. Monta kertaa hän oli antanut kuoleman, joka oli paljon armeliaampi kuin vainajan sitä edeltänyt elämä.”

Katkelmassa on englantilaisen mestarin Graham Greenin erään tappajasta kertovan romaanin kiehtovia ja yllättäviä piirteitä.

 

Uudessa Raid-romaanissa liikutaan enimmäkseen Lapissa. Siellä Raid maksaa eräänlaista moraalista kunniavelkaansa. Rahakin liikkuu, mutta se ei ole Raidin näkökulmasta pääasia.

Jokin syvempi tarve ja toiminnallinen motiivi muhii nyt miehen mielessä.

Rikoskirjallisuuden kannalta ei ole pahitteeksi, jos on jonkin verran tyylitajua ja hyvä lauseenrakentaja kuten Harri Nykänen.

Rikoskirjallisuuden piirissä esiintyy varsin paljon näennäistä kansainvälistä pahvikulissitoimintaa ilman minkäänlaista suhdetta ihmiskuvaukseen.

Nykänen pyrkii kaikesta kansainvälisen rikollisuuden toiminnallisuuden kuvauksesta huolimatta eläviin henkilöhahmoihin.

Juuri tämä pitää lukijan vireyttä yllä, vaikka joskus erilaisia tyyppejä vilisee liiankin kanssa.

Hannu Waarala

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.