Hyytävä reissu kohti Petsamoa

Heidi Köngäs

Dora, Dora

Otava 2012. 333 s.

Matka on usein hyvä rakenne kirjalle, koska siinä ollaan irti arjesta ja joudutaan yllättäviin tilanteisiin.

Heidi Köngäksen romaani Dora, Dora kuvaa Kolmannen valtakunnan varusteluministeri Albert Speerin ja tämän pienen seurueen jouluvierailua Petsamon nikkelikaivoksilla vuonna 1943.

Suomen Lapin pakkanen ja olosuhteet ovat omiaan viemään retkeläisistä kaikki mehut, ja kirjan viime metreillä kaikki osallistujat käyvät tiukkaa sisäistä monologia. Yksi on kuollutkin.

Köngäs käyttää neljää kertojaa: Albert Speer, yksityissihteeri Annemarie, berliiniläinen taikuri ja suomalainen tulkki. Lisäksi ryhmään kuuluu viulisti.

Matkan varrella järjestetään joulujuhlia saksalaisille joukko-osastoille. Kaikille kertojille on annettu yhtä paljon tilaa. Historiallisesti kiintoisin on tulkinta Albert Speeristä ja hänen suhteestaan Hitleriin tämän luottomiehenä. Parivaljakolla on menossa viileä kausi ja Speer, Petsamon raivoisan luonnon keskellä, kertaa koko heidän yhteisen taipaleensa.

Tulkinta poikkeuksellisesta, ehkä homoeroottisestakin kiintymyksestä ei sinänsä ole uusi, mutta esitystapa sisäisenä monologina hyytävässä pakkasessa vetää. Jotkut muistot ovat todella kiinnostavia: Hitler Pariisissa ensi kertaa elämässään, heti sen valloituksen jälkeen...

Annemarie ja taikuri näyttävät saksalaisen sodan arjen. Heidän veljensä ja serkkunsa ovat ties missä, ja pitkät ajomatkat lumimyrskyssä palauttavat mieleen valtavat pommitukset ja arkisen turvan murenemisen. Suomalaisen tulkin sotakokemukset ovat vähäisiä heihin verrattuna.

Eräs teema on nostettu hienosti esiin: vankityövoiman käyttö. Ei vain Lapissa, vaan käytännössä kaikilla suurisuuntaisilla Kolmannen valtakunnan työmailla. Suuri inhimillinen tragedia, joka on kouluhistoriassa jäänyt juutalaisvainojen pimentoon.

Köngäksen Dora, Dora sopii kokeneelle lukijalle ja varsinkin sellaiselle, jota viime sota kiinnostaa. Vaikka fokus on saksalaisissa päähenkilöissä, on mukana Lappi ja Petsamo sotaväkineen ja operaatioineen. Lisäksi bonusta: sodasta kirjoittaa naiskirjailija.

Ammattitaitoista työtä kerrassaan, tuore näkökulma ja aihe.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.