IGOR KOTJUH - Yritys kumppanuudeksi

IGOR KOTJUH Yritys kumppanuudeksi

Suom. Jukka Mallinen ja Hanna Samola. Savukeidas 2010. 73 s. Runous on parhaimmillaan kielen selviytymiskeino ja samalla runoilijan omakohtainen yritys sen ratkaisemiseksi. Juuri tästä näkökulmasta vironvenäläisen runoilijan Igor Kotjuhin (s. 1978) ensimmäinen suomennettu kokoelma Yritys kumppanuudeksi on äärimmäisen kiinnostava ja tärkeä kirja.

Se purkaa taitavasti päivänkohtaisen keskustelun kliseitä ja yrittää samalla rakentaa ihmisen sosiaalista minuutta kielen vivahteikkuuden välityksellä: "Neuvostoaikana/ oli juutalaiskysymys.// Viron aikana/ venäläiskysymys.// Euroopan unionissa/ arabikysymys.// Uusi päivä - uudet retoriikat."

Suomentaja Jukka Mallisen mielestä Kotjuhin teksteillä on samanmielisyyttä Pentti Saarikosken vuonna 1962 ilmestyneen uraauurtavan Mitä tapahtuu todella -kokoelman kanssa. Molemmilla runoilijoilla kollaasin periaate ottaa henkilökohtaisuuden poliittisesti vakavasti; maailman rakentumisen ja sammakkoperspektiivin yhteisenä ehtona.

Niin tekee omalla tavallaan myös ruotsalainen Göran Sonnevi, jolle arkiset havainnot sisältävät kosmoksen avaimet.

Kolmikolle yhteistä on laskeutuminen yleisestä väitteestä yksityiseen kokemukseen. Kuten Gunnar Björling sanoo runouden etiikassaan: "Yksityisen kamppailu on ikuista."

Vahva eetillinen viritys sisältyy Igor Kotjuhin komeaan, pitkään ja polveilevaan runoon 2008-1914, ensimmäisen maailmasodan tilitykseen vihan ja tuhon tunnoista ja suursodan merkkien arkipäiväisyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.