Ilkka Hämäläinen - Kundiopas tytöille

Tammi 2012. 168 s.

Aapo: Sinä tyttö, haluaisitko tietää, onko poika ihastunut sinuun? Tämän tyylisiin tyttöjen kysymyksiin Ilkka Hämäläinen tarttuu Kundiopas tytöille -kirjassaan. Vastaukset perustuvat Hämäläisen tekemään kyselytutkimukseen sekä eri ihmisten kokemuksiin.

Taru: Kirjassa on mahtavia kysymyksiä, joita moni tyttö miettii. Niissä mennään suoraan myös arkaluontoisiin ja noloihin juttuihin. Mukana on tositarinoita, julkkishaastatteluja ja lausahduksia muun muassa Johnny Deppiltä ja Elvis Presleyltä. Paljon on myös lainauksia eri-ikäisiltä pojilta.

 

Aapo: Kirja on kysymys-vastauskokoelma, poikien käyttöohjekirja. Aiheet liittyvät ihastumiseen, seksiin, pettämiseen ja yhteiseloon poikien kanssa. Aiheiden käsittelytapa on persoonallisen rento. Osa kysymyksistä ja vastauksista sivuaa toisiaan. Päällekkäisyys ei kuitenkaan häiritse tai puuduta.

Taru: Toisto kyllä tekee tekstistä sekavamman. Hyviä vinkkejä ei ole kovin monta. Kirja antaa vaikutelman siitä, että poikia on vain yhtä tyyppiä: rakkausasioissa ujoja ja muuten kovaäänisiä.

 

Aapo: Kohderyhmä on yläkoulun nuorimmat tytöt. Ilahduttavaa näin poikana on huomata, että Hämäläinen parantaa meidänkin asemaamme rikkoessaan käsityksiä tutkimustuloksin esimerkiksi ulkonäkökriteereistä. Eivät kaikki pojat halunneetkaan rasvatonta mallityttöä.

Taru: Hämäläinen neuvoo tyttöjä nostamaan itsetuntoaan ja -arvostustaan. Hän kehottaa olemaan oma itsensä.

 

Aapo: Oppaan suurin ongelma on, ettei siinä ole varsinaisesti mitään uutta tietoa. Hauskuus ja tarpeellisuus piilee siinä, että lukija saa testata omaa suhtautumistaan kysymyksiin ja vastauksiin. Pojatkin voisivat lukea tämän vaikka salaa ja tietää, mikä meissä tyttöjä askarruttaa.

Taru: Monien poikienkin olisi varmasti hyvä lukea tämä, jotta he saisivat selville, mitä tyttöjen päässä liikkuu. Ehkä he saisivat selville myös hiukan lisää omasta itsestään.

Aapo Ruhanen
Taru Puustjärvi

Kirjoittajat ovat nuorisoraatilaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.