JUKKA ITKONEN & MATTI PIKKUJÄMSÄ . Kaupunkiretki. Lastenrunoja.

JUKKA ITKONENMATTI PIKKUJÄMSÄ Kaupunkiretki. Lastenrunoja.

Kirjapaja 2011. 40 s. Kirjailija Jukka Itkosen ja kuvittaja Matti Pikkujämsän edellinen lastenrunokirja Krokotiili hikoaa (2010) on osoittautunut kestäväksi teokseksi: lapset haluavat palata eksoottisten eläinten lyhyisiin juttuihin toistuvasti.

Itkosen ja Pikkujämsän uutuus Kaupunkiretki on eläinkirjaa tuhdimpi ja vaativampi teos. Kun runoissa mennään kaupunginjohtajan puheilta pankkiin, tornitaloihin ja jäähalliin, kirjan yleisöltä vaaditaan ymmärrystä. Aikuiselle Itkosen lauseiden virne avautuu vielä täydemmin kuten Pankki-runossa: "Arvokkaana / seisoo pankki / joka lisää rahaa hankki / lainaamalle sitä muille".

Runokirja on lapselle hyvä johdatus kokonaiseen kaupunkirakenteeseen: jutut kertovat niin marketista, torista ja uimahallista kuin vesijohdoista, patsaista ja kaatopaikoista. Koulu-runo tiivistää lyhyesti: "Leveä ja korkea / on koulun ovi. // Muttei kaikki tieto siitä / sentään sisään sovi."

Pikkujämsän naivistisen ja retroilevan kuvitustyylin tunnistaa aina omakseen. Itkosen tekstin kanssa se osuu hyvin yhteen: molemmissa on nostalgian henkeä ja vaivihkaa nykymenon kritiikkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.