Jaakko Korpisaari ja Jarmo Saarti: Kuopio

Books on Demand 2016. 82 s.

Jaakko Korpisaaren ja Jarmo Saartin yhteisellä runokirjalla on isoja mielleyhtymiä kantava nimi, Kuopio. Korpisaari (s. 1960) on nykyisin Helsingissä asuva ammattiliiton asiamies ja Saarti (s. 1960) yliopiston kirjaston johtaja Kuopiossa. Kirjassa he erottuvat nimen alkukirjaimina kunkin runon lopussa.

Kirjassa kaksi elämänhistorialtaan Kuopioon juurtunutta miestä sanallistaa sitä, miten Kuopio on yhtä kuin heidän kasvukehityksensä ihmisinä.

Kyse on paljolti siitä, miten rännikaduilla kulkeminen, kirjastokäynnit, iltaiset toripöydillä istuskelut ja Sokoksen kongissa seisoskelut tekivät näistä kaveruksista kuopiolaisia.

On olemassa ihmistyyppi, joka kasvaa kiinni kotiseutuun. Se ei ole vain nostalgiaa ja muistoissa viihtymistä, vaan jotain rajumpaa, lähes symbioottista yhteenkuuluvuutta ympäristöön. Tällainen kotiseutumaanikko, jota myös allekirjoittanut edustaa, tuntee kipua, kun maisema muuttuu ja kaupunkikuvasta leikataan pois itselle tärkeitä elementtejä.

Saarti ilmaisee tämän parahtamalla, että ”ne tuhoavat tässä kaupungissa / lapsuuttani / niin nopeasti / etten enää muista / kuka olen”. Ajallisesti liikutaan 1960-luvun alusta nykypäiviin. Muistinvarainen liikkuminen on innoittuneempaa kuin kulkeminen tämän päivän kaupungissa, joka virittää kummassakin kirjoittajassa menetyksen tuntoja.

Menetyksen murheella leikittelyä on Korpisaaren kolmen runon ketjutus Velj'mies-patsaan salamyhkäisestä evakkoreissusta 2010-luvun alkuvuosina, kun toria myllättiin perusteellisesti, ja kotiseutufriikkien elämänrauhaa järkytettiin.

Kokoelma on enemmän kertova kuin runollinen. Runoilmaisun kannalta jännittävin on Saartin 16-sivuinen fuugaksi alaotsikoitu Kööpenhamina – Kuopio. Se on monikerroksinen ja moniääninen runoelma, jonka keskusmotiivina toistuu Pieni merenneito -patsas Kööpenhaminassa ja sen pienoismalli kirjoittajan lapsuudenkodissa.

Kuopio topoksena, reaalinen, myyttinen ja vähistäkin merkeistä tunnistettava Kalakukkokaupunki, muodostuu fuugan ydinrakenteeksi. Nyt mennään niin pitkälle, että kirjoittaja ilmoittaa, mihin kohtaan rakasta toposta hänen tuhkansa tulee aikanaan ripotella.