Jan-Henrik Merihonka – Operaatio Napoleon

 

Minerva 2012. 334 s.

Harvoin pääsee mukaan sellaiseen mielikuvituksen lentoon kuin Jan-Henrik Merihongan Operaatio Napoleon -veijariromaanin parissa.

Merihonka pääsi vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin Massachusettsiin, jossa Attleboro High Schoolin historian opettaja sanoi hänelle: Read your history! Merihonka alkoi koota aineistoa historialliseen romaaniin, joka on nyt vihdoin kansissa.

Tarinassa Napoleon armeijoineen on kärsinyt Waterloossa murskaavan tappion. Englantilaiset tavoittelevat häntä käsiinsä vietäväksi karkoituspaikkaan Saint Helenan kaukaiselle saarelle Afrikan rannikolla.

Ranskan ratsuväen upseeri Alain Rocheblane de Souchay kumppaneineen päättää pelastaa keisarinsa, joka on vaipunut synkkyyteen muistelemaan vähiä onnistuneita aikaansaannoksiaaan kuten Code Napoleon -kokoelmaansa ja Rosettan kiveä.

Napoleon päätetään salakuljettaa Amerikkaan Union Jack -laivalla, joka purjehtii Englannin lipun alla. Sitä varten uhrautuu keisaria ulkonäöltään muistuttava Edouard esiintymään Napoleonina, ja juju onnistuu. Väärä mies viedään karkotukseen. Napoleon ei alkuun halua suostua suunnitelmaan, mutta hänet huumataan ja viedään salaa matkalle kohti länttä.

Merellisten seikkailujen jälkeen Napoleon ryhtyy Bostonissa metallitehtailijaksi nimellä Herra Muiron. Napoleonia seuraavat niin takaa-ajajat kuin hänen rakastajattarensa kreivitär Walewska Alexandre-poikineen.

 

Sujuvasti ja kekseliäästi kulkeva, värikkäiden tapahtumien ryydittämä kerronta on vaatinut tekijältään sukeltamista syvälle niin Euroopan kuin Yhdysvaltojen historiaan. Romaanin henkilögalleria sisältää mielikuvitushenkilöiden lisäksi kymmenittäin todella eläneitä ihmisiä.

Olisiko Napoleon muuttanut Yhdysvaltojen historian kulkua, jos hän olisi paennut sinne huseraamaan?

Lukiessa tuli mieleen poikavuosien kirjasarja nimeltä Poikien seikkailukirjasto. Samanlainen raikkaan värikäs seikkailumeiniki, lempeällä huumorilla höystettynä, avautuu teoksen sivuilta.

Pertti Ehrnrooth

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.