Jari Tervo: Matriarkka

Jari Tervo: Matriarkka. Otava 2016. 448 s.

Jari Tervon (s. 1959) uutta romaania on puffattu paljon. Kohua herätti Helsingin Sanomien (10.9.) juttu, jossa toimittaja Hanna Mahlamäki muotoili Tervon provokaation: ”Suomalaiset ovat autistinen kansa, ja sen takia meidän on muita vaikeampaa ottaa vastaan muualta tulleita.”

Kansakuntia ja etnisiä ryhmiä koskevat luonneanalyysit – saati niiden sotkeminen neurobiologisiin häiriöihin – ovat yhtä vedenpitäviä kuin horoskoopit.

Suomalaisten ennakkoluulot eivät nyt selittyneet autistisuudella, kuten eivät ranskalaisten jälkivaikutelmatkaan selittyne vaikkapa sammakkomyrkytyksellä.

Asiaan. Matriarkka on laaja romaani inkeriläisten karusta kohtalosta Neuvostoliitossa ja heidän jälkeläisistään tämän päivän Suomessa.

Simpukan kylän kolhoosista väki pakkosiirtyy 1930-luvun puhdistuksissa Siperiaan, toisen maailmansodan aikana Suomeen ja sodan jälkeen takaisin Neuvostoliittoon. Elämä totalitarismin ikeessä koostuu kiimasta, tekstin rekvisiitasta ja runollisista tiivistyksistä, nälästä ja eritteistä.

Rakenteeltaan erittäin sekava tarina kurmottaa oikeutetusti paitsi Neuvostoliittoa myös nyky-Venäjää ja sen tunnistettavaa julkitrollia, ”kohutohtoria”. Jälkiviisas Suomen syyllistäminen inkeriläisten osasta roikkuu romaanissa jeesusteipin varassa.

Kiinnostavaa Matriarkan paasaus ei ole eikä tolkuton rivouskaan. Kyrpää riittää, eroottinen sensibiliteetti puuttuu tyystin.

Veijo Mereltä opittu vikkeläliikkeinen havaintoproosa täytti Tervon kirjallisen temppupenaalin jo esikoisromaanissa Pohjan hovi (1992). Krooninen nokkeluus sopi levottoman juoppouden kuvaamiseen. Inkeriläisten tragediaan ylivirittynyt tyyli tuo turhaan farssimaisen sävyn.

Matriarkan karkeasti kuvatuista henkilöistä ei oikein millään kasva kokonaisia, koskettavia. Kun vielä romaanin huomattavan monipuolinen – ja itsetarkoituksellisen erikoinen – sanasto on omiaan vieraannuttamaan lukijaa fiktion maailmasta, aletaan päästä suuren äärelle.

Matriarkka onkin ainutlaatuinen suomalainen elämys. Kuin katsoisi Jouko Turkan ohjaaman Seitsemän veljestä -televisiosarjan krapulaisena muurahaispesässä istuen. Mikäs siinä.

Suomalaiset ovat masokistinen kansa, ja sen takia meidän on muita helpompaa ottaa vastaan väkisin väännettyjä taidetimantteja.

Pekka Jäntti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Satiirinen western jatkaa Mark Twainin klassikkohahmojen tarinaa kultakuumeen ja intiaanisotien kurimuksessa

Kirja-arvio: Raisa Porrasmaan naisten Japania käsittelevä tietokirja on sisällöltään lavea ja visuaalisesti kaunis

Kirja-arvio: Plinius nuoremman tekstit kertovat muun muassa Vesuviuksen purkauksesta

Kirja-arvio: Mikko Karjalaisen uutuuskirja kertoo, että Saksa varoitti Suomea puna-armeijan voimasta jo tammikuussa 1944, mutta käytännön toimiin käytiin liian myöhään

Kirja-arvio: Emmi-Liia Sjöholmin esikoisromaani on rehellinen kasvukertomus, joka ei kuitenkaan sukella kovin syvälle parisuhteeseen tai menetykseen

Kirja-arvio: Antti Rönkän ja Petri Tammisen kirjeenvaihdossa keskustellaan ensisijaisesti kirjoittamisesta

Kirja-arvio: Riikka Pelon romaani Kaikki elävä porautuu ihmisyyden ytimiin

Kirja-arvio: Jyrki Kiiskisen runoproosan seurassa ahdistavilta otsikoilta ei pääse pakoon

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Kirja-arvio: Seksistä selkein sanoin ja veikein kuvin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.