Jarkko Sipilä - Prikaatin kosto

Jarkko Sipilä

Prikaatin kosto

Gummerus 2009. 380 s.

Jarkko Sipilän (s. 1964) uusi Takamäki-sarjan rikoskirja Prikaatin kosto on jälleen astetta tanakampi ja tiukempi kuvaus poliisin arjesta. Sipilä lisää oivasti kierroksia kerrontaan.

Nyt keskitytään Helsingin rikospoliisin ja Pääkalloprikaati-nimisen rikollisliigan väliseen yhteenottoon. Juuri linnasta päässyt prikaatin kakkosmies Tapani Larsson aikoo kostaa ja ansaita paikkansa kovilla otteilla.

Rikoskomisario Kari Takamäen luottomies ja ammatti- ja taparikollisten valvontaa erikoistunut Suhonen on myös liigan tappolistalla. Suhonen häärii poliiseista keskeisessä roolissa.

Järjestäytyneen rikollisuuden yhä härskimpi toiminta muun muassa huumebisneksessä on poliisille päänvaiva. Keskusrikospoliisikin joutuu puuttumaan tapahtumien kulkuun.

Tapahtumat sijoittuvat syksyyn 2009. Sipilä nitoo juonen hyvin tähän aikaan muun muassa viittaamalla vireillä olevaan Helsingin huumepoliisien toimien tutkintaan.

Tarina etenee Sipilän käsissä vaivattomasti ja jouhevasti. Näennäisen yksinkertainen kirjoitustyyli on pettävää, sillä oikeasti Sipilä lataa iskevään ilmaisuun paljon sisältöä. Huumoriakin on sen verran, että Sipilää ei voi syyttää tosikoksi.

Tapahtumia seurataan vuoronperään poliisin ja rikollisten näkökulmasta. Sipilä on ilmeisen hyvin perillä kummankin osapuolen menetelmistä ja tavasta toimia. Uskottavasti Sipilä kuvaa myös viranomaisten ja kriminaalien ajatusten kulkua.

Sipilän vahvuus on realistinen ja maanläheinen ote. Hän laskeutuu myös riviroistojen ankean arjen tasolle.

Muuten mainiota kerrontaa Sipilä voisi vielä hiukan monipuolistaa kuvaamalla enemmän poliisien yksityiselämää. Nyt poliisit elävät työnsä kautta ja kotona käydään vain kääntymässä.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.