Jarkko Sipilä - Suljetuin ovin

CrimeTime 2012. 304 s.

Jarkko Sipilällä on sama dekkarikirjailijan tausta kuin Harri Nykäsellä nykyään ja Mauri Sariolalla aikoinaan: työskentely Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Sipilä oli Helsingin Sanomissa kuusi vuotta ja siirtyi sitten MTV3:n oikeus- ja rikostoimittajaksi.

Sipilä kertoo kollega Nykäsen yllyttäneen häntä kirjoittamaan dekkarin. Se yllytys tuotti tuloksia. Nyt ilmestyi kahdestoista komisario Kari Takamäen ryhmästä kertova teos.

Sipilä on suomalaisen dekkarikirjallisuuden tiukin realisti. Hänen romaaneittensa poliisityön kuvauksista tarkkakaan etsivä ei löydä asiavirheitä. Tätä on syytä pitää arvossa. Niin paljon julkaistaan dekkarigenressä löysää tarinointia, jolla ei ole mitään yhteyttä arkisen todellisuuden kanssa.

Kirjailijan ammattitaidoista riippuu, muuttuuko uuvuttavan, pikkutarkan ja pitkäkestoisen rikostutkinnan kuvaus mukanaan pitäväksi lukuelämykseksi. Sipilän taidot riittävät hyvin.

Sipilän kaikissa romaaneissa käsitellään joitakin ajankohtaisia, rikollisuuden ja oikeudenkäytön teemoja.

 

Uusin kirja kertoo siitä, miten löysästi Suomen oikeuslaitos kohtelee raiskausrikokseen syyllistyneitä. Poliisikaan ei voi kehua omilla asenteillaan ja valmiuksillaan näiden juttujen tutkinnassa.

Mutta nyt on kysymys siitä, saako raiskauksen uhri oikeutta, kun tekijä tuomitaan tästä kohdetta syvästi loukkaavasta ja häpäisevästä teosta ehdolliseen vankeusrangaistukseen, joka syylliseksi tuomitun mielestä antaa hänelle lähinnä aihetta ylvästelyyn kapakan pöydässä.

Toinen ja vielä vakavampi teema on rikollismaailman otteiden koveneminen kohtuuttomiksi. Kari Takamäki palaa yöllä kotiinsa, ja havaitsee sen roihuavan liekeissä. Kuka halusi kostaa, ja mitä?

Hänen ryhmänsä ylikonstaapeli Anna Joutsamo on lenkillä ollessaan vähällä menettää henkensä, kun joku yrittää kaahata hänen päällensä Hesperiankadun risteyksessä. Neljä jutun avainhenkilöä houkutellaan ilmiantosoitolla Töölöntorin varrella sijaitsevaan ravintolaan. Heidän tultuaan paikalle torilla räjähtää autopommi.

Tästä tarinasta ei totisesti puutu toimintaa. Se on kerrottu niin ammattitaitoisesti, että lukijan pulssi nousee moneen kertaan. Sipilä pysyttelee tanakasti Suomen rikoskirjallisuuden kärkipaikoilla.

Mikko Varis

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.