Jennifer Egan - Aika suuri hämäys

Suom. Heikki Karjalainen. Tammi 2012. 412 s.

Amerikkalaisen Jennifer Eganin (s. 1962) palkittu romaani Aika suuri hämäys sisältää runsaasti aikalaisromaanin satiirisia piirteitä ja huikean ironisia käänteitä. Jo pirstoutuneella kerrontatavallaan Eganin teos etsii uusia ilmaisullisia muotoja ja välittää katkelmallista kuvaa modernin ihmisen henkisestä tyhjiöstä ja ulkoisen maailman paineista poukkoilevissa ihmissuhteissa.

Amerikkalaisesta yliopistomaailmasta ja yhteiskunnasta sapekkaan ironisesti kirjoittanut Saul Bellow (1905–2005) kirjoitti romaaneja vieraantumisesta ja yksilön kriisistä. Bellowin antisankareilla oli vielä freudilainen alitajunta, josta he saattoivat ammentaa virikkeitä jokapäiväisiin ihmissuhteisiin.

Eganin romaanihenkilöillä alitajuntaa ei enää ole. He elävät kuin verkostoituneessa varjomaailmassa, jossa traditiot ovat kuolleet.

Eganin romaanin taustana on modernin teknologian kaikkivalta: internet, sosiaalinen (anti)media, googlaus, bloggaus ja facebook-todellisuuden luoma ihmissuhteiden dramaturgia.

Eganin romaanin eräs henkilö on modernin retoriikan tutkija. Hän kirjoittaa kirjaa merkityksien kadosta. Sanoista on tullut pelkkiä sanakehyksiä. Sanat eivät merkitse mitään ilman lainausmerkkejä. Tyhjiä sanoja ovat muun muassa ”ystävä”, ”todellinen”, ”tarina” ja ”muutos”. Niistä on imetty merkitys, jäljellä on vain sanan ulkoiset kuoret.

Tämänkaltainen todellisuus merkitsee ihmisen kannalta uudenlaista sosiaalista teatteria, johon tarvitaan sosiaalista mediaa. Aika suuri hämäys peilaa satiirisesti, paikoin myös humaanisesti ja romanttisesti ihmissuhteiden tasolla tätä ”kuplan” puhkeamista.

Egan on itse sanonut, että hänen romaaninsa ydin rakentuu Marcel Proustin ja Sopranos-tv-sarjan väliseen henkiseen jännitteeseen. Lyhyesti tämän voisi tulkita niin, että tietyn esteettisen tajun on korvannut populaarikulttuurin ja internetin demokraattinen henki. ”Pölkkypäisyys”, johon romaanin alkuperäisessä nimessä viitatataan (A Visit from the Goon Squad), on siinnyt kaikessa rauhassa modernin asiantuntijavallan siimeksessä. Ja me elämme sen keskellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.