Joe Gores - Sam Spaden etsivätoimisto

Joe Gores Sam Spaden etsivätoimisto
Suom. Arto Häilä. WSOY 2010, 343 s.

Yhdysvaltalaisen jännityskirjailijan Joe Goresin (s. 1931) romaani Sam Spaden etsivätoimisto kertoo maineikkaan yksityisetsivän varhaisvuosista 1920-luvulla.

Samuel "Sam" Spade on tietenkin Dashiell Hammettin (1894-1961) Maltan haukan (1930) päähenkilö. Tässä kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden merkkiteoksessa sanfranciscolainen yksityisetsivä Spade sotkeentuu vaaralliseen peliin.

Vaikka Sam Spade oli Hammettin henkilöhahmoista tunnetuin, niin hän esiintyi vain Maltan haukassa ja kolmessa novellissa.

Alkuodotukset Goresin kirjasta olivat ristiriitaiset. Mutta koska Gores tuntee hyvin Hammettin tuotannon ja on kirjoittanut elämäkerrankin hänestä, niin hän jos kuka pystyy kaivamaan etsivähahmon naftaliinista.

Oma toimisto

Goresin kirja alkaa siitä kun Spade lähtee valtakunnallisen Continentalin palveluksesta ja perustaa oman etsivätoimiston. Morsiamensa Ivan hän on menettänyt kaverilleen Miles Archerille.

Ensimmäiseksi Spade palkkaa toimistoonsa sihteeriksi nuoren ja topakan Effie Perinen. Spaden lakimieskaveri on Sid Wise. Tarinan poliiseja ovat Polhaus ja Dundy, joista Dundyn kanssa Spade kärhämöi jatkuvasti. Kaikki nämä henkilöt ovat tuttuja Maltan haukasta.

Vuosien varrella Spade tutkii muun muassa kultalastin ryöstöä, pankkiirin murhaa, sataman tavaravarkauksia ja kiinalaisen naisen tapausta.

Vastaan tulee kadonneita poikia, pankin rahoilla harrastettua vilunkipeliä, petoksia ja salakuljetusta. Kohtalokas nainen pistäytyy myös Spaden elämässä.

Kirja loppuu vuoteen 1928, jolloin Miles Archer ja Spade palaavat yhteen ja perustavat yhteisen etsivätoimiston. Kuinka sitten kävi selviää Maltan haukasta.

Tyyli hanskassa

Goresin kirja on pätevä dekkari. Otteeltaan se on hiukan kevyempi kuin Hammettin kirja. Gores noudattelee Hammettin tyyliä, mutta ei matki sitä, ainakaan suoraan.

Spaden tavaramerkki oli Bull Durham -sätkien kääriminen. Gores kuvaa tätä yksityiskohtaisesti, mutta Hammett suorastaan heittäytyi runolliseksi tupakan ääressä.

Goresin kerronta on suoraa ja toteavaa, jopa korutonta, maalailua on vähän. Hammettille oli ominaista realistisuus, ytimekkyys ja dialogin sujuvuus. Goresilla on vähän huumoria, joka oli Hammettilla harvinaista.

Hahmona Hammettin Spade on oikeudenmukainen oman polkunsa kulkija. Spade on ovela veikko, joka liikkuu lain rajamailla. Väkivaltaan hän turvautuu kuitenkin harvoin. Goresin Spadessa on vielä sinisilmäisyyttä. Etsivä on matkalla tulevaan kyynisempään hahmoon.

Goresin romaani on luotu Hammettin hengessä, kunnianosoituksena mestarille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.