John Boyne: Kuudes mies

Suom. Laura Beek. Bazar 2013. 334 s.

Kuka on pelkuri? Miten toimii aseistakieltäytyjä, joka raahataan koulutuskeskukseen nöyryytettäväksi? Murtuuko ihmisen eettinen selkäranka sotatilanteessa? Mitä ystävyyden ja erotiikan nimissä on lupa tehdä, ja mihin sokea intohimo voi johtaa? Kuka on loppujen lopuksi ”valkoisen sulan mies”, pelkuri?

Irlantilaisen John Boynen Kuudes mies käsittelee syyllisyyden ja vastuullisuuden kysymyksiä syövereitä kaihtamatta.

Minäkertoja on kirjailija Tristan Sadler, joka on taistellut ensimmäisessä maailmansodassa. Tristanin nimen voi assosioida kelttiläiseen sankariin. Millainen, monellakin tasolla, oli hänen suhteensa Williin, joka edustaa Kuudennen miehen moraalista keskiötä, tosin ei ainoana laatuaan?

Minäkertoja avaa piinallisen verkkaisesti salaisuuttaan niin Willin sisarelle, lukijoille kuin itselleenkin. Aikatasot vaihtelevat enimmäkseen preesensissä kuvatusta vuodesta 1916 vuoteen 1919, mutta loppukatsaus tehdään 1979.

Tristanin taakkaan viitataan ensimmäisen kerran jo varhaisessa vaiheessa. ”Jos etsin synninpäästöä, sellaista ei ollut saatavilla. Jos ymmärtämystä, ei ollut ketään joka olisi sitä voinut tarjota. Jos anteeksiantoa, en ansainnut sitä.”

Silti tapahtumakulku jää kouristamaan mieltä pitkäksi aikaa. Ennakoivista vihjeistä huolimatta teoksen loppupuoli ja etenkin loppuratkaisu mykistävät täysin.

Vaikka Boynen kerronta on varsin suoraviivaista ja sellaisena ajoittain yksitasoistakin, Kuudes mies on nykyvastine Erich Maria Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta -klassikolle. Kyse ei ole ainoastaan pasifismista, vaan mukana ovat valta- ja alistussuhteet perheoloja myöten. Halveksunnan, koston ja tuhon kierre olisi estettävissä, jos ryhti riittäisi pysäyttämään sen jo alkuvaiheessa.

Kuudes mies pakottaa tarkastelemaan valintoja jokapäiväisen ja jokahetkisen elämän perspektiivistä. Se ei tarjoa hetkellistä helpotusta eikä pinnallista lohtua. Se ravistelee hereille ja velvoittaa vastuullisuuteen. Tässä mielessä Kuudes mies on suuri nykyromaani.

Eija Komu