Jouni Inkala: Tee kunniaa, tee kunniaa!

Siltala 2019. 132 s.

Jouni Inkala (s. 1966) on 1992 ilmestyneestä Tässä sen reuna -esikoisrunoteoksestaan asti ollut eksistentiaalisten teemojen eurooppalainen runoilija. Hänen kolmastoista teoksensa Tee kunniaa, tee kunniaa! ei ole poikkeus linjasta.

Suuret kysymykset ja tunteet saavat vastapainokseen yksityiskohtia ja konkretiaa, joten usein vältytään vesittäviltä ympäripyöreyksiltä. Motto ”Ken ryhtyi leikkimään / räjähteellä nimeltä elämä / on nyt näkevä” toistuu myös teoksen päätösrunossa, jossa tehdään kunniaa kuoleman kynnyksellä, elämän täyteydestä kiittäen.

Parasta ja terävintä Inkalaa tämä teos ei kuitenkaan ole. Kömpelöt riimittelyt, ovatpa ne kuinka tietoinen tyylirikko tahansa, latistavat kokonaisuutta tuntuvasti, varsinkin, kun riimiparit saattavat onnahdella: ”tykeiksi / hyteiksi”, ”johdon / sohjoon”, ”hulluutta / tullutta”. Muutenkin kielileikittely uusyhdyssanoineen on pingottunutta.

Sen sijaan musiikkianalogiat toimivat hyvin: ”Mieleenpainuvimmissa ihmisissä / ruumiin, hengen ja sielun välillä vallitsee / kolmisointu”.

Hajanaisuutta kursivat kokoon eräät keskittyneet oivallukset: ”Jos tarkasti ajattelee / on jokainen ilme / jokainen hymyn läikähdys kasvoilla / täynnä verta.” Väistämättömyyden edessä ilmaisu on kuulasta: ”Hidastus. Koska lopulta, kun olet / saanut kutsun / tammien, jalavien, saarnien joukkoon / kirjoitat toisella tavalla / jollakin elävänä hengittävällä musteella.”

Valitettavasti tällä kertaa Inkalalla tuntuu olleen enemmän tahtoa kuin taitoa. Sanottavaa toki on, mutta se ei saa luontevaa ilmiasua.

Eija Komu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Neljä viidestä lapsesta on sitkeä voikukka, ja yksi viidestä orkidea, joka on herkempi niin hyvässä kuin pahassakin, kertoo uusi kirja

Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen ympärille mielikuvituksellisen juonen

Kirja-arvio: Hilary Mantelin huikea romaanitrilogia tarkastelee historiaa tietoisuuden pohjavirtana ja kysyy perustavanlaatuisia kysymyksiä

10 x jännitystä pimeneviin iltoihin – Näitä kesän laatudekkareita et jätä kesken

Kirja-arvio: Maria Stepanova kaivaa tätinsä sotkuisesta jäämistöstä esiin kiehtovan sukukronikan

Kirja-arvio: Rax Rinnekankaan romaanissa maistuu kulttuurinen kauneusaromi

Kirja-arvio: Pasi Pekkolan kaikkiruokainen romaani ahmii sukutarinan mukana mieheyden kriisin ja ilmastonmuutoksen

Syksyn 2020 lasten- ja nuortenkirjallisuus: Samoja kirjasarjoja luetaan toisessa tai jopa kolmannessa polvessa

Syksyn 2020 kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja

Syksyn tietokirjat: Matti Nykästä, auttamisen problematiikkaa ja ehkä maailman suurin hautausmaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.