Jouni Inkala: Tee kunniaa, tee kunniaa!

Siltala 2019. 132 s.

Jouni Inkala (s. 1966) on 1992 ilmestyneestä Tässä sen reuna -esikoisrunoteoksestaan asti ollut eksistentiaalisten teemojen eurooppalainen runoilija. Hänen kolmastoista teoksensa Tee kunniaa, tee kunniaa! ei ole poikkeus linjasta.

Suuret kysymykset ja tunteet saavat vastapainokseen yksityiskohtia ja konkretiaa, joten usein vältytään vesittäviltä ympäripyöreyksiltä. Motto ”Ken ryhtyi leikkimään / räjähteellä nimeltä elämä / on nyt näkevä” toistuu myös teoksen päätösrunossa, jossa tehdään kunniaa kuoleman kynnyksellä, elämän täyteydestä kiittäen.

Parasta ja terävintä Inkalaa tämä teos ei kuitenkaan ole. Kömpelöt riimittelyt, ovatpa ne kuinka tietoinen tyylirikko tahansa, latistavat kokonaisuutta tuntuvasti, varsinkin, kun riimiparit saattavat onnahdella: ”tykeiksi / hyteiksi”, ”johdon / sohjoon”, ”hulluutta / tullutta”. Muutenkin kielileikittely uusyhdyssanoineen on pingottunutta.

Sen sijaan musiikkianalogiat toimivat hyvin: ”Mieleenpainuvimmissa ihmisissä / ruumiin, hengen ja sielun välillä vallitsee / kolmisointu”.

Hajanaisuutta kursivat kokoon eräät keskittyneet oivallukset: ”Jos tarkasti ajattelee / on jokainen ilme / jokainen hymyn läikähdys kasvoilla / täynnä verta.” Väistämättömyyden edessä ilmaisu on kuulasta: ”Hidastus. Koska lopulta, kun olet / saanut kutsun / tammien, jalavien, saarnien joukkoon / kirjoitat toisella tavalla / jollakin elävänä hengittävällä musteella.”

Valitettavasti tällä kertaa Inkalalla tuntuu olleen enemmän tahtoa kuin taitoa. Sanottavaa toki on, mutta se ei saa luontevaa ilmiasua.

Eija Komu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Arvio: Näillä Heli Laaksosen runoilla voit pelastaa päiväsi

Kirja-arvio: Kersti Juva tarjoaa mielenkiintoisia havaintoja kielestä ja sen vivahteista

Kirja-arvio: Tarinoiva kirja kokoaa valokuvat Eppu Normaalin yhteistyöstä valokuvaaja Harri Hinkan kanssa

Kirja-arvio: Marianna Stolbowin esikoisromaani herättää paljon kysymyksiä

Kirja-arvio: Teemu Keskisarjan uusi kirja kuvaa tapahtumia, joita käsiteltäisiin nykyään sotarikostuomioistuimessa

Kirja-arvio: Anna Puu tarinoi itsestään ja musiikistaan lempeästi ja tunteellisesti tuoreessa elämäkerrassaan

Kirja-arvio: Eira Mollberg kuvaa rehellisesti alkoholiriippuvuuttaan dokumenttiromaanissa, joka dramatisoitiin saman tien myös näyttämölle

Kirjaarvio: Suomalaisen Malinin karu kohtalo avaa ikkunan 1600-luvun maailmankuvaan

Sarjakuva-arvio: Tauri Oksalan Kymppiegee on episodimainen kertomus erään setelin matkassa

Kirja-arvio: Kari Häkämiehen kahdeksas romaani jatkaa poliittisen vallan tutkimista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.