Juho Maurinen: Rontticomics: Ihmismeri

Juho Maurinen: Rontticomics: Ihmismeri. Arktinen Banaani 2017. 64 s.

Imatralaisen Juho Maurisen (s. 1990) sarjakuvat ovat sarkastisia, mustanpuhuvia huomioita ihmisten typeryydestä ja arkielämän kommelluksista. Vaikka Rontticomicsin hahmoilla ei ole kivaa, viihtyy lukija sarjan parissa mainiosti.

Rontticomicsissa ei ole toistuvia päähenkilöitä, paitsi ehkä Olavi, joka todistaa sosiopaattisuuttaan omassa niksinurkassaan ja juhannustaikojen äärellä. Sen sijaan sarjassa toistuu inhimilliset teemat kuten sinkkuus, yksinäisyys ja suvaitsevaisuus.

Parasta on Rontticomicsin hulvattoman hilpeä, ilkeän äkkiväärä asenne. Albumimittaiseksi paketiksi tapahtumakuvauksissa on myös riittävästi vaihtelua ja yllätyksiä.

Kulmikas ja simppeli piirrostyyli palvelee hyvin sarjan sisältöä, johon hempeät pastellissävyt luovat mukavaa kontrastia.

Iskevimmillään sarja on kolmiruutuisissa stripeissä.

Suurimpana ongelmana on, ettei sarjassa ole päähenkilöitä. Tästä syystä lukija ei voi tunnetasolla kiinnittyä hahmoihin ja aidosti kiinnostua heidän edesottamuksistaan. Samalla se korostaa tarinoiden vitsimäisyyttä, sillä strippien välille ei muodostu samoilla hahmoilla leikittelystä syntyvää yhdistävää ja syventävää ominaisuutta.

Toisin kuin voisi luulla, Rontticomics ei ole kierrätyskamaa sanomalehtien sivuilta. Stripit on poimittu sarjan nimeä kantavilta kotisivuilta, jonka hypetys herätti kustantajan mielenkiinnon. Voi myös olla, ettei sarja ole riittävän sovelias sanomalehtien sivuille. Eri asia on tietenkin se, onko kaikkien ulottuvilla olevaa nettimateriaalia ylipäätään tarpeellista julkaista albumina.

Onneksi albumi sisältää myös uusia sarjoja, joista etenkin anarkistiset kukkahattutädit voisivat jatkaa seikkailujaan.

Jokke Saharinen

Uusimmat

Kirjat

Hassan Blasim: Allah99

Katja Kärki: Jumalan huone

Edward St Aubyn in Mediamoguli päivittää Kuningas Learin nykypäivään sataprosenttisella sarkasmilla

Minna Canthin novelleista ilmestyi uusi laitos - "Y hteinen nimittäjä voisi olla ihmisen elämäninnon selvitys "

Juha Siro: Yllämme kaartuva taivas

Sarjakuva-arvio: Avi Heikkisen sarjakuvatekniikka on omaperäinen mutta ei tue sujuvaa kerrontaa

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Laura Laakso: Mrs. Milkyway

Stephen King: Ulkopuolinen

Maailman mahtavin fantasiakirja sai arvoisensa sarjakuvasovituksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.