Jukka-Pekka Palviainen - John Lennonin valkoinen flyygeli

Johnny Kniga 2012. 189 s.

Topelius-palkinnon viime vuonna voittanut raumalainen Jukka-Pekka Palviainen (s. 1967) on kuudennessa aikuisten romaanissaan päätynyt käsittelemään nuoren naisen lapsena kokemaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Kirjailija kertoo tarinaa sekä uhrin, ulkomaailmaa pelkäävään ja kotiinsa linnoittautuneen psykologian opiskelijan Johannan, että tekijän, entisen pianonsoitonopettajan Erkin, näkökulmista. Alle kahdensadan sivun teokseen mahtuu merkittäviä.

 

Johtomotiivina teoksessa toimii Johannan valkoinen piano, jota hän on lapsuudesta asti jumaloinut John Lennonin valkoisena flyygelinä. Siihen liittyy muistoja onnellisista ajoista ihaillun velipuolen Markuksen kanssa.

Tapahtuneen seurauksena musiikki katoaa naisen elämästä, eikä hän halua koskeakaan pianoon. Kaikki jähmettyy paikoilleen.

Erkki on elänyt elämänsä normaalisti eläkepäiviin saakka. Syyllisyyden taakka saavuttaa kuitenkin lakipisteensä. Erkki yrittää vanhoilla päivillään itsemurhaa, mutta pappisvaimon yliajo muuttaa suunnitelmat.

Johannalle lähetetty tunnustuskirje saapuu silti perille ja laittaa liikkeelle tapahtumaketjun, joka vie naisen kohti eheytymistä.

Vaikka Palviainen kertoo rankkaa ja vaikeaa tarinaa, hän ei arvota kertojia.

Erkki saa yhtä lailla puhua, avautua seksuaalisista haluistaan ja tarinoida menneisyyttään näkyväksi.

Palviainen osoittaa, miten ihmiset tekevät virheitä ja jatkavat siitä huolimatta elämää. Teos antaa ymmärtää, että paha saa palkkansa, mutta se ei tee tehtyä tekemättömäksi.

Palviaisella on taito pukea sanoiksi vaikeita asioita, kertoa tunteita erilaisten henkilöhahmojen kautta. Siten teos kiertyy pohtimaan anteeksiantoa ja syyllisyyttä, uskomista ja luottamattomuutta. Minämuotoon asettuvat luvut työntyvät hahmojen ajatuksiin ja muistoihin varsin onnistuneesti.

Olennaisen tiivistämisellä teoksessa olisi ollut vieläkin suurempaa voimaa, vaikkei se nytkään kylmäksi lukijaansa jätä.

Jenni Kinnunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.