Jukka-Pekka Palviainen: Suunaltaan vaihtelevaa tuulta

Jukka-Pekka Palviainen: Suunaltaan vaihtelevaa tuulta. Karisto 2017. 160 s.

Jukka-Pekka Palviaisen nuortenkirjat käsittelevät usein nuorille merkityksellisiä asioita ja kuvaavat nuorten elämää aidosti nuorten näkökulmasta katsottuna. Aiheet ovat joskus hyvinkin rankkoja ja koskettavia, mutta kirjat valavat myös uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Palviaisen uusin nuortenkirja Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta poikkeaa hänen edellisistään, sillä siinä ei ole rankkoja aiheita vaan romantiikkaa ja jännitystä sekä ihmisten välisiä suhteita.

Tapahtumapaikka on idyllinen majakkasaari, jossa asuu vain vähän ihmisiä. Saarella on pieni perhehotelli ja tutkimusasema. Lukion aloittava Milla joutuu muuttamaan saarelle tutkijaisänsä kanssa. Perheen äiti työskentelee Brysselissä ja asuu siellä perheen vauvan kanssa. Aluksi Milla ei ihastu ajatuksesta asua saarella. Koulunkäynti toimii videotykkien avulla, ja paras kaverikin jäi mantereelle. Ajan kuluessa Milla saa kavereita saaren nuorista. Poikakaveriehdokkaitakin löytyy, ja Millan elämään tulee vipinää.

Pian rauhallisella saarella alkaa myös tapahtua, kun joku yrittää sabotoida tutkimusasemaa. Kuka on syyllinen? Tihutyöt herättävät epäluuloa saaren asukkaissa, ja ennen niin rauhallinen ilmapiiri uhka särkyä. Uudet ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle.

Palviainen liikkuu sujuvasti nuorten maailmassa ja osaa mennä siihen sisään yhdeksi monista. Vaikka saari on pieni, Palviainen on saanut ujutettua mukaan kiinnostavan henkilögallerian. Jokaisella heistä on oma suuri roolinsa saaren jokapäiväisessä elämässä.

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta on miellyttävä kirja, jossa on psykologista näkemystä ja kestävää jännitettä. Mausteena mukana kulkee saaren historiaan liittyvä tarina Valpurista, joka noitavainojen aikana karkotettiin saarelta, mutta jonka uskotaan edelleen kummittelevan majakkasaarella.

Marja Welin

Uusimmat

Kirjat

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Rax Rinnekangas vaelsi Kalle Holmbergin käskystä luostariin lukemaan Karamazovin veljekset - syntyi Mestarin viimeinen toivomus -kirja

Jyri Vartiainen: Kirous

Samuel Beckett: Sanoinkuvaamaton

Roger Daltrey: My Generation - Rocklegendan omaelämäkerta

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Katriina Huttunen: Surun istukka

Naomi Alderman: Voima

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.