Jyri Paretskoi : Shell’s Angels

Kirjat

Karisto. 2013. 218 s.

Iisalmelaisen Jyri Paretskoin esikoisteos Shell’s Angels on nuortenromaani, josta löytyy perinteisten poikakirjojen henkeä. Poikia kirja varmasti kiinnostaakin, sillä sen päähenkilöinä ovat kolme teini-ikäistä kaverusta. Toki tyttöjäkin on mukana, kuten teini-ikään kuuluu.

Shell’s Angels -kirjan tapahtumat sijoittuvat iisalmelaisiin maisemiin. Henri, Rudi ja Samu ovat poikakolmikko ja parhaita ystäviä. Rudilla ja Samulla on jo mopokortti ja mopot. Henri täyttää muutaman viikon kuluttua 15 vuotta ja odottaa innolla isän lupaamaa mopoa.

Vaikka Henrillä ei vielä mopoa olekaan, he päättävät perustaa mopojengin. Mopojengillä täytyy tietysti olla nimi ja mikä sen osuvampi kuin Shell’s Angels. Nimen idea tulee huoltoasemalta, joka on nuorten notkumispaikka. Eikä jengi ole mitään ilman jengiliiviä ja sen suunnittelussa apuun tulee Henrin salainen ihastus Milla.

Kun mopojengi Shell’s Angels liiveineen porhaltaa kouluun, vastaanotto koulunpihalla on monenkirjava, naureskelua ja vinoilua, mutta myös kateutta, mikä johtaa myöhemmin väkivaltaiseen yhteenottoon. Kaikesta huolimatta elämä maistuu, mopojengiys lujittaa poikien kaverisuhdetta entisestään. Kukaan tyttö ei saa tulla pilaamaan heidän ystävyyttä. Vai tuleeko sittenkin?

Paretskoin kirja henkii pienen paikkakunnan tunnelmaa, jota hän käyttää taitavasti kuvatessaan poikien moporeissuja. Kirjan teemat ovat ajankohtaisia.

Paretskoi korostaa kirjassaan ystävyyden merkitystä. Henri, Rudi ja Samu tietävät toisistaan melkein kaiken, mutta joitakin asioita tulee yllätyksenä. Rudi ei ole kertonut kavereilleen pelihimostaan eikä Samu väkivaltaisesta isästään. Pahoinpitelyn jäljet hän on kuitannut nyrkkeilyharrastuksensa piikkiin.

Juuri nämä vahvat teemat kuten perheväkivalta, nuorten pelihimo ja alkoholinkäyttö ovat kantavia voimia, joita Paretskoi osaa käsitellä nuorten näkökulmasta katsottuna.

Paretskoin kirjassa on muutamia ennalta arvattavia asioita ja tapahtumia, mutta ne eivät vähennä sen kiinnostavuutta. Hän on taidokkaasti ujuttanut kirjaansa opettavaisia viestejä, jotka luonnollisella tavalla sisältyvät tarinan kulkuun.

Marja Welin