Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja beibit

Karisto 2015. 311 s.

Iisalmelaisen Jyri Paretskoin nuortenkirjasarja täydentyy kolmannella osalla Shell’s Angles ja beibit, jossa neljän nuoren elämään tulee lisää vakavuutta ja tulevaisuuden pohdintaa.

Toki huumori lentää ja elämä maistuu, mutta 15-vuotiaat nuoret joutuvat tilanteisiin, joissa he joutuvat pohtimaan muutakin mopojen nopeuksia.

Vaikka kirja on itsenäinen teos, lukijalle olisi hyvä, että kahden edellisen kirjan tapahtumat ovat mielessä, sillä kirjat nivoutuvat tarkasti toisiinsa.

Henrin, Samun ja Rudin mopojengi on saanut täydennystä Henrin tyttöystävästä Millasta.

Sarjan kahdessa edellisessä osassa nuoret nauttivat elämästä ja ajamisesta. Kömmähdyksiäkin sattui, mutta niistä selvittiin. Nyt nelikko on uusien asioiden edessä.

Henrillä ja hänen tyttöystävällään Millalla menee hyvin. Samu on löytänyt netistä mukavanoloisen tytön mutta huomaa, että hän on ihastunut myös Millaan. Se on asia, joka on pidettävä salassa.

Pojista Rudi on se, jolla menee heikoimmin, sillä pojan tyttöystävä on ilmoittanut odottavansa lasta. Se on pommi, joka ei voi olla vaikuttamatta koko porukkaan.

Jyri Paretskoi on ajan hermolla. Hän tuntee nuorison, heidän ajatuksiaan ja tekemisiään, mutta mietin hieman sitä, että onko nykynuoriso, lähinnä 15-vuotiaat pojat, niin lapsellisia kuin kirjan tapahtumat antavat ymmärtää. Suostuvatko he kaikkeen pöhköön vain siksi, että saavat nähdä tytön rinnat?

Paretskoi tarttuu kirjassaan hyvin tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen eli teiniraskauteen.

Rudi joutuu käymään läpi elämänsä myllytyksen, kun Hanna ilmoittaa raskaudestaan. Nuoren raskaus kolahtaakin kirjassa eniten, mutta jää siihen nähden käsittelyltään liian pinnalliseksi.

Paretskoille on tyypillistä, että hänen kirjoissaan tapahtuu paljon. Myös uutuudessa on jengiliivivarkautta, vauvanukkien kidnappausta, kaksintaistelua ja paljon muuta.

Kirjan loppu jää avoimeksi, joten Rudin ja Hannan tarina saanee jatkoa – toivottavasti.