Jyrki Heino - Kellari

Schildts & Söderströms 2012. 287 s.

Esikoiskirjailija Jyrki Heino rakentaa Kellari-teoksessaan mainion dekkarin, mutta kerronta olisi kaivannut vielä työstämistä. Biokemian professorina Turun yliopistossa päivätyössä toimiva Heino maalaa kiintoisaa ajankuvaa kuninkaanvallan aikaisesta Suomesta, mutta dialogissa on jotain merkillisen teennäistä, johon alkaa tottua vasta teoksen puolivälin jälkeen.

Otaksuttavasti Heino on halunnut tavoitella ajanmukaista puheenpartta, jota yhteiskunnan yläluokissa harjoitettiin, mutta ajoittain kirjan kohtaukset ovat kuin kehnosta Suomi-filmistä. Tästä huolimatta Kellari oli antoisan oloinen lukukokemus. Heinon vahvuus on murhamysteerin rakentamisessa, joka harhauttaa useasti ja paljastaa luonteensa vasta tarinan loppumetreillä.

 

Turun liepeiltä löytyy kellarista ruumis, joka on kärsinyt ilmeisen kammottavan kuoleman. Brutaalia rikosta alkaa selvittää kaupunginviskaali John Appengrenin avustamana luutnantti Carl Wennehielm. Luutnantti on Yhdysvaltain itsenäisyystaisteluiden veteraani sekä Ruotsin kuninkaan vartioston entinen upseeri.

Kun kellarin ruumiin mysteeri alkaa nivoutua Wennehielmin menneisyyteen, alkavat vanhat painajaiset vaivata päähenkilöä. Henkirikoksen takaa alkaa paljastua laajempi tapahtumien ketju.

Vaikka Kellari vaikuttaa ensi alkuun klassisen tyylin dekkarilta, on juonessa moderneja elementtejä. Luokkayhteiskunnan kulisseista paljastuu synkeitä ihmiskohtaloita, joissa olisi ollut aineksia synkempäänkin, jopa noir-tyyppiseen tarinaan. Jos Heino löytää kokemuksen myötä kerrontaansa ketteryyttä, lukisi luutnantti Wennehielmin edesottamuksista toistekin.

Petja Savoila