KARIN BJÖRKLUND-RISSANEN - Grafiikkaa Taidekeskus Väinölässä 27.8. asti.

KARIN BJÖRKLUND-RISSANEN Grafiikkaa Taidekeskus Väinölässä 27.8. asti. Taidegraafikko Karin Björklund-Rissanen (s. 1961) ajeli taannoin Tampereelta kotiin Inkooseen ja kirjasi matkan varrelta 19 tielle kuollutta eläintä.

Kuolleet eläimet tulivat Björklund-Rissasen grafiikkaan, mitä on parasta aikaa nähtävissä näyttelyssä Varkauden Väinölässä.

Vaikka Moottoritie-sarjan aihe liikenteen eläinuhreista on synkkä, kuvista on turha etsiä verta ja suolenpätkiä.

Eläinuhrit esittäytyvät kuvissa kauniina, mutta surullisina, jähmettyneinä hahmoina, aivan kuin taiteilija olisi vanginnut hetken juuri ennen kohtalokasta törmäystä.

Mystiset okapit Varkaudessa nuoruusvuotensa viettänyt, Inkoossa nykyisin asuva Björklund-Rissanen vie katsojat mukaansa matkoille, missä seuraa tekevät tuttuun tapaan eläimet.

Näyttelyssä on esillä 35 teosta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kooste näyttää, että tekijä on pysynyt kauneutta tavoittelevalle kuvamaailmalleen uskollisena. Kuvat eivät yllätä, eivätkä ärsytä. Ne ovat kauniita ja rauhallisia.

Muutamassa työssä henkilöautoilla lastattu rekka kiitää tiellä. Björklund-Rissanen ei piirrä kuitenkaan rekkoja julmina eläintentappajina. Kuvassa Kantatie yöllä (etsaus, pehmeäpohja, akvatinta, 2008) rekan ympärillä, sinisenmustassa yössä tanssivat hiljaa valkoiset lumihiutaleet.

Yksi gallerian huoneista on omistettu okapeille, tuolle vasta 1900-luvulla Afrikasta löydetylle, salaperäiselle sorkkaeläimelle. Siroliikkeinen okapi tarttui taiteilijan mieleen Chesterin eläintarhasta Englannista.

Kuvissa löytää myös ihmisiä, herkillä viivoilla piirrettyjä kalastajia ja metsästäjiä. Jäntevyyttä, joskaan ei kovin omaperäisellä tavalla kuviin tuo niihin harkiten lisätty lyöntimetalli.

Päätyönään kuvataidetta opettava taiteilija esittäytyi viimeksi Varkaudessa 2002 ja kahta vuotta sitä aiemmin Kuopiossa. Näyttelytoiminnan hän aloitti 1992. Seuraavat näyttelyt suuntautuvat pääkaupunkiseudulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.