KATHRIN SCHMIDT - Et sinä kuole

KATHRIN SCHMIDT Et sinä kuole

Suom. Pirkko Roinila. WSOY 2011. 345 s. Saksalaisen Kathrin Schmidtin neljäs romaani palkittiin arvostetulla Deutscher Buchpreis -palkinnolla vuonna 2009. Runoja ja romaaneja julkaisseen kirjailijan kieli on tarkkaa. Niin myös Et sinä kuole -romaanissa.

Kirjan päähenkilö, kirjailija Helene Wesendahl herää sairaalassa. Vakava aivoverenvuoto on pyyhkinyt hänen ylitseen ja hukuttanut alleen minuuden. Helene ei tiedä, kuka hän on, missä on ja mitä ympärillä tapahtuu. Teho-osasto on hänen vihollisensa. Muistot, läheiset ja unet sekoittuvat. Kun aviomies tulee sairaalaan, hän ei ymmärrä, miksi mies itkee.

Silmänräpäyksien jälkeen hän osaa jo iloita siitä, että pystyy erottamaan unen ja todellisuuden toisistaan. Helene kysyy itseltään, rakastaako hän aviomiestään Matthesia. Mikään ei liikahda hänen sisällään. Mutta kun hän muistaa olevansa kirjailija ja sanoo sanan "läpp-päri", silloin liikahtaa.

Entä mitä tapahtuu, kun Helene näkee uutisissa kuvareportaasin tulvasta. Veden näkeminen saa liikkeelle pelon, jota ei osaa nimetä. Henkilön, jota ei enää muista, mutta jonka tietää olevan olemassa, varmasti.

Ja niin kasvot alkavat nousta kuin sumusta. "Elämä on pikemminkin käyttänyt poissaoloa hyväksi palautuakseen hänen muistiinsa…" Sähköpostiviesteistä löytyy todistusaineistoa. Tapahtumat alkavat palata, mutta miksi kasvojen kantaja ei tule sairaalaan katsomaan Heleneä?

Kathrin Schmidt on kutonut monisyisen romaanin, joka kuvaa kirkkaasti ihmisen hädän: muistamattomuuden tilan, mutta myöskin muistin palautumisen ja siitä aiheutuvan toisenlaisen hädän ja pelon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.