KIVI LARMOLA - Päällystakki

KIVI LARMOLA Päällystakki

Like 2010. 64 s. Näin juuri klassikkosovituksia tulee tehdä! Kivi Larmolan sarjakuvaversio Nikolai Gogolin novellista ottaa alkuteoksesta mukaan sen, mikä on tarpeen, mutta on ennen kaikkea itsenäisesti toimiva teos.

Larmola ei ole ryhtynyt modernisoimaan Gogolin tarinaa. Tsaarin Venäjällä siis ollaan, vaikka tarkemman ajoituksen tekijä on jättänyt tarkoituksella tekemättä.

Päähenkilönä on kolmannen luokan kirjuri Akaki Bamatkin, työmuurahainen, joka kokee itsensä mitättömäksi ja näkymättömäksi koko muun maailman silmissä.

Kaikki tuntuu muuttuvan, kun Bamatkin saa säästetyksi rahat uuteen päällystakkiin. Silloin naiset huomaavat hänet, työtoverit alkavat arvostaa ja esimieskin kutsuu hienoihin juhliin. Onni ei kuitenkaan ole kestävää laatua. Pietari on takittomalle kylmä niin kuin on maailma osattomalle tyly.

Päällystakki julkaistiin viime talvena Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä, mutta albumiversio on olennaisesti laajempi ja väritys on tehty uusiksi. Lehtiversio on kokonaisuudessaan luettavissa verkosta, mikä mahdollistaa vertailun näiden kahden välillä.

Albumia varten Larmola on irrotellut väripaletin kanssa oikein tosissaan, ja hyvä niin. Jo avausaukeaman lumenpiiskaama kirkontorni ja synkät pyhimyskuvat hehkuvat komeasti, ja loppupuolella nähdään suorastaan psykedeelistä ilotulittelua, kun Larmola tarjoilee oman muunnelmaansa teemasta "alaston laskeutuu portaita". Lehtiversiossa pikkuruutuna nähty kuva on albumissa kasvanut surrealistiseksi maalaukseksi.

Omilla verkkosivuillaan Larmola on julkaissut lisäksi Päällystakin työkirjan, jossa on otteita luonnoksista ja sivusommitelmista. Se tarjoaa kelpo tirkistysreiän sarjakuvanteon taustoista kiinnostuneille.

Päällystakkia kannattaa lukea viivyskellen ja nautiskellen. Vaikka albumi ei ole kooltaan suuri, sen kuvissa aukeaa kokonaisia maailmoja. Melkein tätä pitäisi myydä takkatulen ja konjakin kanssa.

Päällystakki on jo toinen tämän vuoden aikana julkaistu Kivi Larmolan albumi. Keväällä tullut strippikokoelma Kissoja, hiiriä ja ihmisiä oli vähän köykäistä kamaa, mutta Päällystakki on tekijänsä tähän mennessä täysipainoisin albumi.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.