Kaari Utrio - Vaitelias perillinen

KAARI UTRIO Vaitelias perillinen

Tammi 2009. 342 s. Kaari Utrio on tunnettu epookkiviihteen tuottaja, joka saa ajankuvan teoksiinsa pienillä viittauksilla historiallisiin tapahtumiin. Lisävahvuutta tuo kielellinen hallinta, mikä näkyy erikoissanaston ja termien sujuvassa upottamisessa tarinaan.

Vaitelias perillinen sijoittuu 1830-luvulle. Lasiruukin perillinen, tsaarin armeijan upseeri, saapuu keskelle valta- ja sukujuonitteluja ja osoittautuu tyylipuhtaaksi sankariksi.

Utrio hallitsee sekä henkilöhahmonsa että tarinan ympäristön. Lasinvalmistus ja aateliset miljöönä 1800-luvun Suomessa toimivat taustakertomuksena hyvin, ja maailma on rakennettu kaikin puolin uskottavaksi.

Takakansiteksti markkinoi kirjaa epookkikomediana. Komediaosuus on epookkia kevyempää: paino on ennen muuta historiassa, isojen linjojen draamassa ja ajankuvassa. Loppupuolen välienselvittely ja juonitteluiden aukikirjoittaminen tehdään yllättävänkin nopeasti, ja ajoittain kertomuksen saumoista paistaa aavistus nykyaikaisia arvoja ja asenteita.

Silti kokonaisuutena Vaitelias perillinen on mestarillisen kirjailijan taidonnäyte. Tämä kirja on jälleen loistava osoitus Utrion ammattitaidosta ja tarkkuudesta. Huoliteltu, nautinnollinen ja selkeä lukukokemus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.