Kai Meyer - Jäinen valtakunta

KAI MEYER Jäinen valtakunta
Suom. Tiina Hakala.
Otava 2010, 252 s.

Monille suomalaisille tuntemattomaksi jäänyt Kai Meyer on jo pitkään kuulunut Saksan menestyksekkäimpiin kirjailijoihin. Meyerin kirjailijanuran pääpaino on asettunut fantasiatekstien puolelle, ja nyt Suomessakin saadaan nauttia ensimmäisestä Meyerilta suomennetusta tekstistä.

Jäinen valtakunta on sadunomainen fantasiaseikkailu, joka kuljettaa lukijan 1800-luvun lopun Pietariin. Aurora-hotellin käytävillä sattuu ja tapahtuu monenmoista eri puolilta maailmaa saapuvien matkailijoiden virratessa pyöröovista sisään.

12-vuotias Hiiri, orpo poikatyttö ja varas, on avainasemassa tapahtumissa, jotka käynnistyvät omalaatuisen englantilaisen aatelisnaisen Lady Spellwellin saapuessa hotelliin.

Osoittautuu, että aatelisnaisillakin saattaa olla käyttöä vikkeläsormiselle varkaalle, joka tuntee hotellin kuin omat taskunsa.

Jäisen valtakunnan henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Teoksessa on kolme päähenkilöä sekä lukuisia tärkeissä rooleissa olevia sivuhenkilöitä. Päähenkilöiden rooliin nousevat Hiiri, Lumikuningatar ja Lady Tamsin Spellwell omalaatuisesta velhoperheestä.

Lady Spellwell on varastanut Lumikuningattaren jäisen sydämen, ja Lumikuningatar haluaa omansa takaisin hinnalla millä hyvänsä.

Sydämensä menetyksestä heikentynyt kuningatar on heikkonakin vielä niin vahva, että edessä on melkoinen taisto.

Meyer on kutonut yhteen maagista realismia, fantasiaa ja klassisia sadun aineksia sisältävän seikkailun, joka tyylillisesti muistuttaa hänen saksalaisen kollegansa Cornelia Funken teoksia.

Funken tekstien tavoin Meyerin tekstissä tematiikka nivoutuu olennaiseksi osaksi tyyliä, ja lopputuloksena lukijan käsissä lepää rauhallinen, kaunis ja tunteita nostattava kertomus, jossa henkilöhahmojen tärkein matka on se, jonka he oman itsensä sisälle tekevät.

Jäistä valtakuntaa voi lämpimästi suositella kaikille satujen ja fantasiakirjallisuuden ystäville.

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.