Kalle Kniivilä: Tanjan katu. Elämää Pietarissa 1917-2017.

Into 2017. 227 s.

Koulutyttö Tanja Savitševa (1930–1944) on tunnetuimpia Leningradin piirityksestä päiväkirjaa pitäneistä henkilöistä. Koko hänen perheensä kuoli nälkään Vasilinsaaren Toisen linjan talossa nro 13. Tanja teki jokaisen kuolemasta lyhyen merkinnän – kunnes vain hän itse oli jäljellä.

Piirityksestä evakuoitu Tanja menehtyi pian nälästä aiheutuneisiin komplikaatioihin, mutta päiväkirja säilyi eräänä piiritysajan järkyttävimpänä dokumenttina. Sen arvon ymmärtää vierailemalla Piskarevskin hautausmaalla, jonne on haudattu reilut puoli miljoonaa piirityksen uhria.

Ruotsissa asuvan ja Venäjään erikoistuneen tietokirjailija-toimittajan Kalle Kniivilän idea Tanjan katu -kirjaan lähti Tanja Savitševan kotitalon asukashistoriasta, mutta laajeni sitten Toisen linjan muihinkin osoitteisiin. Hyvä niin, sillä samalla syntyi upeaa arkihistoriaa Pietarin Vasilinsaaren asukkaiden elämästä sadan vuoden ajalta.

Kysymyksessä on dokumentaarinen teos, joka perustuu paljolti asukkaiden haastatteluihin. Muina lähteinä Kniivilä on käyttänyt useampaa tunnettua venäjänkielistä Pietarin ja Vasilinsaaren historiaa käsittelevää teosta.

Kniivilä aloittaa kronologisesti vuosikymmenittäin etenevän tarinansa Lokakuun vallankumouksen (1917) tai -kaappauksen vähemmän tunnetuista puolista, esimerkiksi kapinallisten matruusien hillittömästä juopottelusta ja ryöstelyistä. Talvipalatsin valtaus ei oikeasti ollut mikään massojen rynnäkkö, jona se esiintyy Sergei Eisensteinin elokuvassa. Montakaan laukausta ei ammuttu eikä Nevan toisella puolella Vasilinsaarella juuri ollut joukkokokouksiakaan.

Vuosi 1927 on Tanjan kadulla toiveiden aikaa: uusi talouspolitiikka (NEP) sallii pienyritykset ja kaupustelun, ja elämä palaa raiteilleen sisällissodan ja nälkävuosien jälkeen. Vuosi 1937 muuttaa lopullisesti kaiken. Suuri terrori alkaa, mustat autot kulkevat yössä ja vievät ison osan Tanjan kadun asukkeja leireille tai teloitettavaksi. Väärä sukunimi tai syntyperä riittää tuomioon. Terroria seuraa Leningradin piiritys: nälkä, kylmä ja uudet vainajat.

Tanja Savitševan muistivihkoon tekemät lyhyet merkinnät kertovat hänen perheenjäsentensä kohtalosta: ”Ženja kuoli 28. joulukuuta klo 12.30 aamulla 1941. Mummo kuoli 25. tammikuuta klo 3 päivällä 1942. Lera kuoli 17. maaliskuuta klo 5 aamulla 1942. Vasja-setä kuoli 13. huhtikuuta klo 2 yöllä 1942. Ljoša-setä kuoli 10. toukokuuta klo 4 päivällä 1942. Äiti 13. toukokuuta klo 7.30 aamulla 1942. Savitševit ovat kuolleet. Kaikki ovat kuolleet. Vain Tanja on jäljellä.”

Vuosi 1957 aloittaa aivan uuden aikakauden. Sputnik kiertää maapalloa, ja 1961 Vasilinsaarella riemuitaan Juri Gagarinin avaruuslennosta. Brezhnevin johtama Neuvostoliitto on hetken voimissaan, mutta 1977 eletään jo selvää pysähtyneisyyden kautta.

Vuonna 1987 uutta suuntaa näyttää Mihail Gorbatshov. Kaikki eivät ole silti tyytyväisiä perestroika-ajan kieltolakiin eivätkä sittemmin Boris Jeltsinin johtamiseenkaan. ”Privatizatsija” käynnistyy, asuntokauppa ja rakentaminen alkavat ja ulkomaalaiset autot täyttävät Vasilinsaaren. Vuotta 1997 seuraa inflaatio ja lyhyt lamakausi.

Vuonna 2007 eletään jo Vladimir Putinin aikaa, ja Tanjan kadullakin uskotaan tulevaisuuteen, kun öljystä ja kaasusta saadaan kelpo maailmanmarkkinahinta. Tšetšenian sodat on käyty, ja Georgian sodasta, Ukrainasta tai Krimin tapahtumista ei vielä tiedetä.

Mielenkiintoista olisi ehkä ollut lukea myös Putinin vaiheista Toisella linjalla. Siellähän tuleva presidenttikin vietti monta vuotta 1990-luvulla. Kniivilä ei Putiniin puutu, mikä voi olla hyväkin ratkaisu. Kysymyksessä kun on tavallinen arki, läpileikkaus Pietarin ja Vasilinsaaren elämästä sadan vuoden ajalta. Tanjan katu huipentuu vappukulkueeseen 2017.

Pentti Stranius

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Kirja-arvio: Serotoniini on uuvuttava ja laiska selonteko valkoisen miehen hädästä

Kirja-arvio: Stephen King kierrättää omia vanhoja joskin hyväksi havaittuja konstejaan

Kirja-arvio: Juhani Branderin räiskyvä runsaudensarvi miehisyydestä jättää sijaa myös vastaväitteille

Kirja-arvio: Aura Nurmen proosarunoissa niellään talon kellarissa ja aurinkorannoilla energiajuomaa, meren kylmentämää leijonaa ja kyyneliä

Kirja-arviot: Stam1nan Antti Hyyrysen esikoisromaani tuonee uutta väkeä kaunokirjallisuuden pariin

Kirja-arvio: Tavastian kulisseissa tarjoaa rockin mikrohistoriaa, joka saa lukijan toivomaan olleensa paikalla

Kirja-arvio: Biologin geenitrilleri ei täysin vakuuta

Kirja-arvio: Erkki Lyytikäinen esittelee lennokkaan pakinoivasti murteiden maailmaa

Kirja-arvio: Ljudmila Ulitskajan novellit tuovat mieleen venäläiset mestarit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.