Kalle Veirto: Sählymestarit. Jyrsijöiden haaste.

Mieli ei voi olla korkealla, kun sählymatsi päättyy murskatappioon.

Kaikki muut paitsi omat vanhemmat nauravat, ja loppuhuipennuksena pukuhuoneen vessan ovessa roikkuu käytetty vessapaperisuikale, jonka alla lukee kaiken kertovasti: ”Te ette ole tämänkään arvoisia”.

Tämä on lähtökohta Kalle Veirron nuortenromaanissa Jyrsijöiden haaste. Samalla se on Sählymestarit -nuortensarjan ensimmäinen osa hieman toisella kymmenellä olevien poikien elämästä tietokoneiden ja sählykaukalon maailmassa.

Vilppu, Leksa ja Tapio eli Tappi ovat 11-vuotiaita pojannaskaleita, jotka viihtyvät liiankin hyvin tietokonepelien parissa. Sählyharrastus on jäänyt keväisen murskatappion jälkeen.

Vaikka poikien innostus sählyyn on nollassa, vanhemmat ovat toista mieltä.

Tapin mielenkiinto pelaamista kohtaan herää, kun hän näkee Miekkiön koulun ilmoitustaululla alle 12-vuotiaiden sählyn Suomen mestaruuskisojen kilpailukutsun.

Vilppu ja Leksa epäröivät, miten he muka voisivat haastaa Jyrsijät eli Aatu ja Arsi Oravan kumppaneineen, joiden valmentajana on veljesten isä Aimo Orava, huippuvalmentaja.

Mutta kolmikon vanhemmat laittavat tuulemaan ja pian pojat huomaavat harjoittelevansa tosissaan sählyn mestaruuskisoihin. Vilppu tosin on sitä mieltä, että äidillä on alusta lähtien ollut näppinsä pelissä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Orimattilan ja Lahden välissä sijaitsevaan Pennalaan, jossa kaikki tuntevat toisensa myös urheilupiireissä.

Pääjuoni on kolmen kaveruksen motivoiminen sählyn pariin ja ehkä voittamaankin pahimman kilpailijansa. Pienet sivujuonet täydentävät tapahtumia. Kirjan alkuosan myrskykuvauksen jälkeen, joka on hivenen turhan pitkä, sählykaverusten elämässä alkaa toiminta.

Kirjassa korostuu innoittaminen, innostus ja yrittäminen. Se kuvaa varhaisnuorten kannustamista ja sen merkitystä, sekä millainen vaikutus vanhempien tsemppaamisella on, kun lapsen tai nuoren itsetunto on hukassa.

Veirto käyttää nuortenkirjoissaan erinomaisella tavalla urheilumaailman tuntemustaan. Hän ymmärtää myös lasten maailmaa, jossa hävinneen osapuolen mollaaminen on hyvin herkässä ja herjaa heitetään välillä ronskistikin.

Sarjan ensimmäinen osa koukuttaa ja saa lukijan odottamaan, miten Sähly-Köntys­ten joukkueelle käy mestaruustaistossa.

Marja Welin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.