Kirja-arvio: Aura Nurmen proosarunoissa niellään talon kellarissa ja aurinkorannoilla energiajuomaa, meren kylmentämää leijonaa ja kyyneliä

Aura Nurmi: Leijonapatsailla. Otava 2020. 85 s.

Runoteoksensa saatesanoissa Aura Nurmi kehottaa kuuntelemaan Kwanin ja Daruden ensimmäisiä levyjä, sekä muistuttaa fiktion ominaislaadusta. Tämä ei ole totta, ja juuri siksi tämä on totta. Noudatan ohjetta ja lukukokemuksessani svengaavat esiteini-ikääni ajoittuvat radiohitit.

Leijonapatsailla on Nurmen toinen teos, ja proosarunoilijan käsissä kokoelma kääntyy puhujan nuoruudenpäiväkirjaksi. Hangossa on 2000-luvun alun kesä, päiväkirjan päähenkilölle suunnilleen viidestoista. Huvilakaupungin sijaan perhe elää kerrostalossa, jossa lomaa varten hankittu yksiö pullistelee mielenterveysongelmien ja sisarusten määrästä. Fiktiivinen Aura Nurmi nielee talon kellarissa ja aurinkorannoilla energiajuomaa, meren kylmentämää leijonaa ja kyyneliä.

Nurmen tuotannossa ääni annetaan usein lähiöille ja kaduilla juoksenteleville itsestään huolehtijoille, mutta Leijonapatsailla ratsastaja on ensisijaiselta ominaisuudeltaan teini-ikäinen. Ristiriidassa, jossa kaikki on omasta mielestä ohi, mutta aikuisten mielestä elämä on edessäpäin; toisin sanoen taitteessa, jossa ”olen albassani kuin vastalaitettu hautapaikka”.

Kun oma maailma tiivistyy jäätelökesän kulisseihin, toivo nousee toisista todellisuuksista. Heinäkuisen kirjaston pöly ja tuntemattomien kanssa vedetyt siiderikännit lupaavat tulevaisuutta muualla. ”Olen tietysti lukenut autoilusta. Olen lukenut liikennesäännöistä ja voitelusta. Vaihdekepistä ja luistonestosta. Olen lukenut jumalauta kaikesta, poiminut Hangon kirjastosta jokaisen niteen, sillä en tietäisi muuten elämästä mitään. Olen lukenut siitäkin, mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Leijonapatsailla kertomus vie ja runo seuraa, mutta runon moniäänisyys ja mukana soivat useisiin eri lähteisiin kytkeytyvät puheenparret laulavat kuorossa lyriikan mahdollisuuksien nimeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Sally Rooney ihastutti esikoisromaanillaan, ja uutukainen on aikaisempaa kunnianhimoisempi teos

Nimekkäät suomalaiset kirjoittajat kertovat Kentänvaltaajat-kirjassa, kuinka jalkapallo on vaikuttanut heidän maailmankuvaansa

Arvio: Herman Koch muistelee vuosien takaisia Pohjois-Karjalan kokemuksiaan

Kirja-arvio: Tuplaministerin kulmikas kertomus – Jari Lindström pettyi ay-liikkeeseen ja puoluekin suli alta

Kirja-arvio: Rudolf II leimattiin hulluksi keisariksi, koska hänellä oli ongelmia mielenterveyden ja alkoholin kanssa – mutta hallitsija oli paljon muutakin

Kirja-arvio: Maccaa ja Metallicaa lapsille

Kirja-arvio: Milja Sarkolan esikoisromaanin päähenkilö yrittää hallita elämää laskemalla ja laskelmoimalla

Kirja-arvio: Tuutikki Tolosen uutuus on taidokkaasti rakennettu mysteeri varhaisnuorille

Kirja-arvio: Miten kestää kirjan kantti? – kärjistävässä pamfletissa ollaan huolissaan lukutaidosta ja kuvallisuuden palvonnasta

Kirja-arvio: Tommi Melenderin muistelmalliset esseet eivät kohauta, mutta ajatuksia pulppuaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.