Laila Hirvisaari: Hiljaisuus

Laila Hirvisaari: Hiljaisuus. Otava 2016. 239 s.

Laila Hirvisaaren romaani sijoittuu jälleen historiaan, itärajan tuntumaan, viime sotien jäljille. Hiljaisuuden lähestymistavasta kylläkin tulee tekijänsä tuotannossa erilainen.

Nyt kertoja keskittyy hauraan mutta sisukkaan alakoululaistytön yksityiseen mielenmaisemaan. Tarkasteltavana on sota-ajan vaiheiden tuottama elämäntilanne erittäin raskaine psyykkisine ja myös ruumiillisine vammoineen.

Orpo Inga elää pienessä kylässä vakaiden isovanhempien ja taloudenhoitajan luona, lähellä toista sukulaistaloa ja ystävällistä naapuria, sekä melko liki myös koulutovereita, joiden kiusaamaksi hän joutuu.

Romaani piirtää herkkää henkilömuotokuvaa. Inga-tytön olemus rinnastuu sulavasti maalaisympäristöön, jossa erityisesti joella siltoineen on vertauskuvallista ja voimistuttavaa tehtävää.

Ingan ajatuksia täyttävät usein myös avaruudelliset tai uskonnolliset kysymykset, jotka puoleltaan kuvastavat hänen pienuudentuntojaan, orpouttaan, hiljaisuuttaan.

Inga ontuu ja on ollut vuosikausia kykenemätön puhumaan. Hän kommunikoi kirjoittamalla sanottavansa paperille. Kun epäpätevä opettaja antaa lukemisessa ehdot, tuskainen tyttö menee joelle, uhmaa vaarallista koskea ja on hukkua.

Vähintään yhtä paljon kuin epätoivosta, kysymys on itsensä voittamisesta, rohkeudentunnon tavoittelemisesta.

Luonto ja läheiset ihmiset ovat Ingan puolella, mutta vedestä pelastuttuaan hän on vasta selviytymiskamppailun alussa. Vaaditaan vielä paljon nöyryyttä, pelkoa, sulkeutuneisuutta, vihaa ja syyllisyydentuntoa.

Tämä kaikki on yhteydessä Ingan kohtalokkaimpaan draamaan, varhaislapsuudessa sattuneen sotakokemuksen tuottamaan järkytykseen.

Romaani seuraa kesäisiä tapahtumia, vuodenajan valoja ja tytön mielenvarjoja rinnakkain. Kertojan painotukset ovat hieman ”opettajamaisia”, osoitteellisen yksinkertaistavia ja ikään kuin liiankin helppolukuisia. Kenties tarkoitus on suunnata romaani kokoperheen lukemistoksi, mihin myös viittaus Ingan kirjallisiin harrastuksiin kuuluvaan Anni Swanin Iris rukkaan osoittaa.

Ingaa hoitamaan saapuva helsinkiläislääkäri tuo mukanaan poikansa Joelin, josta tulee tytön luotettu ystävä. Swanin henkeä on siinäkin asetelmassa. Vaikeat asiat alkavat järjestyä aika arvattavasti – paljolti Joelin ja uuden opettajan myötävaikutuksella.

Teppo Kulmala