Lars Kepler - Hypnotisoija

LARS KEPLER Hypnotisoija
Suom. Saara Villa. Tammi 2010, 608 s.

Viime vuonna Ruotsin rikosromaanipiireissä kohistiin nimestä Lars Kepler. Keplerin esikoiskirjasta Hypnotisoija, kovan luokan rikostarinasta, tuli myyntimenestys heti ilmestyttyään. Romaanin käännösoikeudet myytiin yli kolmeenkymmeneen maahan ja siitä on jo leffa valmistumassa.

Pian kävi ilmi, että Lars Kepler on yhtä kuin kirjailijapari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Kumpikin on jo pitkään uraa luonut kirjailija. Niinpä "Keplerin esikoisteos" ei todellakaan ole kokemattoman tekijätahon työtä. Romaani on niin harkiten rakennettu palapeli, että se myös kärsii raflaavista sokkeloistaan ja selvästi ennaltasuunnitellusta elokuvamaisuudestaan.

Hypnotisoija on rikosromaani, jossa tutkitaan oksettavan raakoja tekoja. Poliisivoimien puolta edustaa suomalaistaustainen Joona Linna. Linna on reiluuden ja periksiantamattomuuden perikuva. Hän on niitä tyyppejä, jotka tekevät maailman paremmaksi paikaksi elää.

Linna on niin vahva kaveri, että hän tunnistaa ja tunnustaa, kun seinä tulee vastaan. Kun perinteiset poliisin keinot eivät riitä, Linna turvautuu hypnoosiin.

Traumapsykiatri Erik Maria Bark on ollut alansa huippuja hypnotisoijana, mutta hän on lopettanut tykkänään ihmisten vaivuttamisen transsinomaiseen tilaan. Siihen hänellä on ollut hyvä syy. Linnan periksiantamattomuus ja mukaansatempaava usko oikeuden voittoon saa Barkin pyörtämään päätöksensä.

On kyse joukkomurhaajan pysäyttämisestä. Yhtä tiettyä perhettä jahtaavan ja listivän hepun löytäminen on vain alkuviritys kertomukselle. Kuuteensataan sivuun mahtuu monisäikeinen hirveyksien verkko.

Psykiatrinen traumalinja vie juonta ja henkilöitä yhä sokkeloisempaan labyrinttiin, ja jonnekin mielenterveyden tuolle puolen, missä katkeroituneet ja täysin hulluiksi tulleet motivoituvat kostajiksi.

Tarinan nykyaika mahtuu pariin joulunalusviikkoon. Akuuttien tapahtumien taustalla on kymmenien vuosien patoutumat. Suhteellisen hyvin kaikki keskeinen kootaan lopuksi yhteen. Jännittävä kirja kyllä on ja paikoin etovan sadistinen.

Älykkäiden rikosmysteerien ystävät eivät ehkä vallan riemastu "Keplerin" lihakirveslinjasta. Ahndorilit ovat jo ilmoittaneet, että he väsäävät Joona Linnan hahmon varaan kokonaisen sarjan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.