Lars Sund -Onnellinen pieni saari

Lars Sund Onnellinen pieni saari Suom. Katriina Savolainen, (WSOY, 285 s.)

Onnellinen pieni saari on nimeltään Fagerö. Lars Sundin romaanissa se on sekä symbolinen että toden tuntuinen paikkakunta. Koko ulkosaaristo on aivan oma, erilainen maailmansa, jossa meren monimuotoisuus luo eri kohtauksiin erilaisen tunnelman. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta teksti on salaovelan viisas. Kerronta on tavattoman arkista mutta samalla hämmästyttävän kaukana realismista.

Läheiseltä luodolta löytyy hukkunut mies. Pian vainajia kertyy lisää, ja kirkkotarhaan haudataan satakunta tuntematonta. Heidän myötään saaren elämä muuttuu, pieni yhteisö ajautuu kriisiin, ja ihmiset näkevät toisistaan totuuksia, joista eivät ole tienneet mitään.

Sund puhuttelee lukijaa suoraan, kuin vanhassa balladissa. Silti hän huomauttaa aika ajoin, ettei tiedä, mitä suljettujen ovien takana tapahtuu. Hän kertoo asukkaiden menneisyydestä ja kohtaloista. Mukana on kunnallispoliitikkoja, kesävieraita, kalastajia. Omanlaisiaan he ovat kaikki. Postimies höyryttää auki kirjeitä, kappalainen miettii saarnastuolissa, että minkä takia Herra Jumala antaa valonsa valaista tuollaista toivotonta tolloa kuin kanttori Börje Lindmania. Kauhukseen hän huomaa, että onkin puhunut ääneen.

Sinänsä irrallisista katkelmista syntyy kokonaisuus, joka liittyy muukalaisuuteen. Vieraat nostavat vähä vähältä vihaa ja katkeruutta. Onko oikein, että tuntemattomat haudataan kirkkomaan multiin, jääkö sinne enää tilaa saaren omille asukkaille? Syttyy tulipalo, joka voisi olla tuhopoltto, muuan toimittaja epäilee, että läheiseltä vapaakauppa-alueelta viranomaiset ovat siivonneet pois useita satoja ei-toivottuja ihmisiä. Heidät on yksinkertaisesti heitetty mereen, joka on sitten huuhtonut ruumiit ulkosaaristoon. Todisteita ei kuitenkaan löydy, salaisuus säilyy. Hukkuneiden alkuperää tärkeämpi on se, mitä seurauksia heistä aiheutuu. Muukalaisviha myrkyttää ihmissuhteet, onnelliset päätyvät umpikujaan, asukkaiden elämä muuttuu ratkaisevasti, eikä paluuta entiseen viattomuuden aikaan ole.

Pentti Pesä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.