Lasse Nousiainen: Konttaava koomikko

Lasse Nousiainen: Konttaava koomikko. Tammi 2017. 253 s.

Partamuoti-ikoni Ernest Hemingwayn nimiin laitetuissa ohjeissa neuvotaan kirjoittamaan ”siitä mistä tiedät”. ”Papaakin” useammin kyseisen vinkin alkuperäksi mainitaan satiirisista mursuviiksistään tunnettu Mark Twain.

Kumpikaan karvakasvo ei ilmaissut asiaa täsmälleen noin, joten postuumi sitaattimuokkaus on tiivistänyt ja vähän yksinkertaistanut heidän näkemyksiään kirjoittamisesta. Vääristelystä ei kuitenkaan voi puhua: molemmat korostivat kokemuksellisuutta.

Toimittaja-käsikirjoittaja Lasse Nousiainen (s. 1978) on ottanut vanhasta vinkistä vaarin. Esikoisromaani Konttaava koomikko yhdistää kaksi Nousiaiselle ilmeisen tuttua aluetta, komedian tekemisen ja vauva-arjen.

Kolmekymppinen koomikko jälleensyntyy keskiluokkaisen helsinkiläispariskunnan esikoiseksi. Hänellä on aikuisen miehen jumalainen tietoisuus mutta vauvan tarpeet ja taidottomuus.

Kyynisen humoristin ja viattoman lapsen ristivedossa Konttaavan koomikon minäkerronta painottaa edellisen maailmankuvaa. Romaani käy jutustelevasti läpi viihdemaakarin ankeaa historiaa ja taaperovaiheen ankaraa todellisuutta sairasteluineen.

Koomikon epäselväksi jäänyt kuolinsyy toimii tarinan kevyehkönä jännitteenä pettämättömän huuruisen reinkarnaatioteorian – jossa lapsen kehittyvä mieli vähitellen korvaa aiemman minän tietoisuuden – jousessa.

Ja lopussa lukija yllättyy.

Konttaavan koomikon idea ja lopetus ansaitsevat laatusanan hyvä. Kokonaisuutena romaani tuntuu pitkältä sketsiltä, jota stand up -koomikko kuorruttaa mielihyväperiaatteellisilla mielipiteillään.

Minäkertojan napero-odysseia ei saa tuekseen kiinnostavia henkilöhahmoja. Liioittelevat luonnehdinnat muistuttavat paikoin enemmän turhautunutta baaripuhetta ärsyttävistä tyypeistä kuin harkittua fiktiota.

Vaan on mukana huvittaviakin juttuja. Konttaavaa koomikkoa voi täsmäsuositella lavahuumorista pitäville odottaville ja tuoreille isille korvikkeeksi kotikäyttöön.

Huvin siivellä saattaa tulla myös hyöty. Romaani neuvoo hankkimaan ”laajan lapsivakuutuksen” jo ennen synnytystä.

Pekka Jäntti