Leonard Cohen - Kaipauksen kirja

Leonard Cohenin (s.1934) pitkään kehittelemästä laajasta runokokoelmasta Kaipauksen kirja (alkuteos 2006) on tullut yleisömenestys. Runoteos ei yleensä nouse myyntitilastojen kärkeen, mutta Cohen on poikkeus.

Cohenin piirroskuvin täydennetty kirja on eräänlainen tekstuaalinen elämäkerta erilaisista kirjallisista lähtökohdista, joista hänen kirjallinen identiteettinsä muodostuu. Joku tekstikatkelma saattaa olla peräisin 1970-luvun puolivälistä, toinen taas läheltä kirjan ilmestymishetkeä.

Kaipauksen kirjassa kaivaudutaan rakkauden, ystävyyden, erotiikan ja vanhenemisen arkeologiaan. Cohen on mestari virittelemään lukijalle eroottisia ansoja, ja tämä tiedetään jo hänen lauluteksteistään. Sensualismi on osa Cohenin salaisuutta ja viehätysvoimaa, yhdistettynä eksistentiaaliseen levottomuuteen ja myös juutalaisen kirjallisuustradition älyllisyyteen.

Kaipauksen kirjassaihmisen kaksijakoisuus ja ristiriitaisuus "kahden maailman" jäsenenä, ruumiin ja hengen todellisuuden panttivankeina, saa joskus kirpeitäkin ironisia kommentteja. Mutta kaikista elämän tahroista huolimatta Cohen kirjoittaa itselleen uskollisena "... rakkaudesta olemme tehdyt; rakkauteen me katoamme..." Zen ja erotiikka, askeesi ja nautinto, nainen ja pimeys, savukkeet, viini ja terveys - kaikki asioita, jotka ovat eloisasti läsnä Cohenin sykkivässä runoudessa.

Hannu Waarala

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.