MAARIT VERRONEN - Karsintavaihe

MAARIT VERRONEN Karsintavaihe Tammi 2008. 325 s.

Maarit Verrosen Karsintavaihe on tulevaisuuskuvitelma. Romaani sijoittuu Suomeen vaiheessa, jossa on vielä netti, kirjastot ja uimahallit, mutta ei enää joukkoliikennettä ja keskiluokan asuinalueita. Rikkaat on eristetty köyhistä.

Tarinan kertoja ja päähenkilö on nelikymppinen Lumi. Hänellä on vihreä status. Kaikki kansalaiset on määritelty värikoodein akselilla hyvä-paha. Vihreä on melko hyvä. Sillä saa tehdä siivous- ja purkutöitä ja asua lokeromaisissa ja kennomaisissa asuntoloissa.

Ihmiset sirutetaan, jotta heidän liikkumistaan voidaan seurata. Mielentilat ja energiatasot viritetään pillereillä. Sellaista urbaania dystopiaa ei ole scifi-kirjallisuudesta helppo löytää, jossa ei olisi massiivista tarkkailla ja rangaista -valvontaa. Verrosen tarinan ideat ovat kovin tuttuja, lähestulkoon tätä päivää.

On sympaattista, että Karsintavaiheen kylmässä kaupungissa on vielä toisistaan välittäviä, aitoja ihmisiä ja kaunis rakkaustarinakin. Tällaista ruohonjuuritason inhimillisyyttä on tosin usein dystopioissa. Täytyyhän kertomuksessa olla jotain positiivista samastuttavaa.

Kiinnostavaksi käykin, mitä tuoretta Verronen kirjaansa kehittää. Millaisen konfliktin hän luo ihmismassojen ja keskitetyn valvonnan välille, ja kuinka se ratkeaa. Kaiken jälkeen jää silti vähän höh-olo. Missä oli kirjan luuydin?

Jälkipotkuna tulee ajatus, että ehkä kirjailija haluaa heittää pallon lukijalle. Ihmiskunnan moraalisesta kehityssuunnastahan tässä on kyse.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.