MARK TWAIN - Omaelämäkertani, MARK TWAIN - Mitä ihminen on?

MARK TWAIN Omaelämäkertani

Suom. Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas 2011. 487 s.

MARK TWAIN Mitä ihminen on?

Suom. Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas 2011. 136 s.

Amerikkalaisella satiirikolla Mark Twainilla (1835-1910) oli evoluutioteoriasta hieman toisenlainen käsitys. Nimittäin taivaallinen isämme keksi ihmisen, koska hän oli yksinkertaisesti pettynyt apinaan. Apina on biologisilta ja henkisiltä ominaisuuksiltaan suhteellisen vaatimaton olento verrattuna siihen huijauksen ja itsepetoksen määrään, mihin ihminen kykenee.

Ihmiskunnan historia on tämän todistanut aina Nooan arkin ajoista alkaen, jolloin yksi kärpänen meinasi unohtua kyydistä ja sen mukana lavantauti.

Mark Twain saneli vanhoilla päivillään kuuluisan omaelämäkertansa, jossa hän halusi välttää muistelmateoksien erheet ja karikot kuten sosiaalisen miellyttämisen, oman merkityksen liioittelemisen ja puolitotuudet. Erityisesti poliitikkojen ja näyttelijöiden muistelmat ovat näitä turhamaisuuksia tulvillaan.

Tänä päivänä vain missit ja poliitikot kehuvat estoitta jaloja ominaisuuksiaan ja hyvää tahtoaan.

Itseironiaa

Twain suuntaa sarkastisen asenteensa myös omaan itseensä, erityisesti omiin puutteellisiin liiketaloudellisiin vaistoihinsa. Perhe-elämää, avioliittoa ja aviopuolisoa hän sen sijaan kuvaa pieteetillä, harvinaisella aidolla lämmöllä, mutta perheen tragediat, vaimon ja tyttärien kuolemat tekevät Twainista entistä kirpeämmän ja terävämmän sosiaalisen teeskentelyn havainnoitsijan.

Twain kehitti turhamaisuutta vastaan oman sarkastisen, itseironisen menetelmänsä. Omaelämäkerrassaan Twain on sisäistänyt idean, joka asettaa aina kokemuksen ideologian ja spekulaation edelle.

Hän tuo esille muutaman tärkeän näkökohdan: "Ihmisten pitäisi alkaa elämänsä kuolleina - sitten he voisivat muuttua rehellisiksi paljon aikaisemmin."

Muisti tekee muistelijalle usein tepposet: "Totuus on, ettei ihmisen muistissa ole järkeä sen enempää kuin hänen omassatunnossakaan, eikä muisti osaa ottaa millään tavalla huomioon arvoja ja mittasuhteita."

Vaikka Twain ei uskonut absoluuttisiin arvoihin, hänen mielestään ihmiset tarvitsevat käytännöllistä moraalia.

Yksi oikea muoto

Twain oli lukenut mies, mutta ennen kaikkea hän oli seikkailija ja tarinankertoja niin kuin Tom Sawyerin ja Huckleberry Finnin kirjoittajalta voi odottaakin.

Elämän teatterissa Twain on kuin näyttelijä, komiikan virittäjä, marionetti. Hänen mukaansa koomikko on usein mainettaan parempi näyttelijä siksi, että hän pelkää vakavia rooleja, ottaa ne tosissaan. Samaa vikaa on satiirikossakin, joka mittailee vakavissaan sanojen ja tekojen välistä kuilua. Tämän pohjalta Twain tulkitsi ihmisen eräänlaisena mekaanisena koneena.

Omaelämäkerrassaan Twain kertoo, miten sepittämisen taidosta tuli hänelle jo lapsuudesta lähtien kuin toinen minä.

Kirjailijan on elettävä sellainen elämä, että hänestä tulee kirjailija. Jokaiselle tekstille pitää sitten löytää oma ilmaisumuotonsa, ainoastaan sille tyypillinen.

Twainin perilliset

Twain kirjoittaa: "On oikeastaan yksi ainoa oikea muoto tietylle tarinalle, ja jos tätä muotoa ei onnistu löytämään, tarina ei kerro itseään. Kirjoittaja voi kokeilla vaikka tusinaa väärää muotoa, mutta yhdessäkään tapauksessa tarina ei etene kovin pitkälle ennen kuin siitä jo huomaa, että muoto ei ole oikea."

Amerikkalainen kirjailija Tom Wolfe sanoi, että Hunter S. Thompson edusti aikanaan Mark Twainin perintöä suoraa alenevassa polvessa. Thompson samoin kuin Twain kuvaa amerikkalaisen unelman haaksirikkoa sammakkoperspektiivistä, kokemuksen ja elämyksen tasolta.

Suomessa satiirin perinne sai vauhtia ranskalaisen Anatole Francen tuotannosta. Joel Lehtonen oli erityisen innostunut tästä suunnasta. Humoristiselle satiirikolle Veikko Huoviselle rakas kirjailija oli Pentti Haanpää kuten vähän koleerisemmalle Erno Paasilinnallekin, joka nimesi Mark Twainin yhdeksi lempikirjailijakseen.

Nykykirjailijoista Juha Seppälällä, Kari Hotakaisella ja Jari Tervolla on satiiri hanskassa. Kyllä heidänkin tuotannossaan kummittelee Twainin haamu, nimenomaan hänen sarkastinen huumorinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.